Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 163/2020 prevede faptul că cei interesați pot să-și acopere până la șase ani din trecut în care nu au plătit deloc contribuția de asigurări sociale (CAS) sau nu au plătit-o alții pentru aceștia, deși acest lucru ar fi fost normal.

Totuși în cazul în care multe persoane s-au gândit că acest mecanism va ajuta la ieșirea la pensie mai devreme, aceștia se înșeală.

Un aspect deloc de neglijat din OUG 163/2020 este că vizează doar contributivitatea pentru pensia pentru limită de vârstă. Adică românii care aleg să plătească din urmă pentru perioadele în care nu figurează deloc drept contributori în sistemul de pensii nu pot să achite CAS-ul pentru a câștiga dreptul de pensionare anticipată sau pentru a-și spori pensiile deja în plată.

Pensionarii nu pot beneficia de acest lucru

Totodată, un prim lucru important de știut din ordonanță este că mecanismul nu se adresează celor care sunt deja pensionați. Acest lucru se întâplă deoarece OUG nu distinge în niciun fel, ci specifică doar persoane care „nu au calitatea de pensionari”.

Mecanismul ajută doar la completarea din urmă, nu pentru viitor, a perioadelor în care persoana nu figurează în sistem cu contribuție plătită, dar pentru pensia pentru limită de vârstă, nu pentru alt tip de pensie. Cu alte cuvinte, mecanismul nu îi ajută pe cei care vor să plătească CAS pentru a ieși mai repede la pensie, noteză avocatnet.ro.

În același timp, ordonanța nu se referă la șase ani consecutivi, iar perioada este văzută ca una maximă, ceea ce înseamnă că o persoană care ar cumula trei ani și două luni de necontributivitate, mai exact, de neplată la CAS, poate să folosească mecanismul din OUG 163/2020 la fel de bine ca o persoană care are un an sau patru sau șase de necontributivitate.

De asemenea, este foarte important ca toate aceste perioade însumate să nu depășească șase ani, întrucât doar atât se poate acoperi prin OUG 163/2020. Astfel, dacă ar exista 43 de luni de necontributivitate de acoperit și persoana are posibilitatea să plătească 43 de luni de CAS, atunci poate face plata dintr-un foc sau în tranșe, dar cel mult până la 31 august 2021.

Ce se înâmplă dacă nu mai poți plăti contribuțiile

În cazul în care nu mai poate plăti toate tranșele, se vor lua în calcul contribuțiile care au fost plătite în baza contractului cu casa de pensii. Ce se plătește, de fapt, este cota de CAS (25%) aplicată la salariul minim brut în vigoare la data semnării contractului cu casa – la momentul actual, 2.230 de lei – adică 557,5 de lei/lună de necontributivitate.

Mai exact, se pot acoperi, practic, perioade de necontributivitate până la momentul când se face contractul cu casa de pensii pentru plata CAS-ului.

În prezent, mecanismul este deschis, ordonanța venind inclusiv cu modelele de documente pentru aplicarea sa. În ceea ce privește aplicarea acestuia, acest lucru se face până când intră în vigoare viitoarea lege a pensiilor, adică până la 1 septembrie 2021.

Valabilitatea este atât de scurtă din cauza faptului că, viitoarea lege a pensiilor vine cu propriul mecanism de plată retroactivă a CAS-ului, destul de similar, dar care se va aplica pe perioadă nelimitată.