„Nu accept ca o persoană care trebuie să primească, la timp, indemnizație, pensie, ajutor de șomaj să meargă personal după diferite adeverințe sau să aștepte ca o instituție să îi comunice alteia diferite informații. Fac un prim pas de simplificare din respect pentru cetățean: toate instituțiile din coordonarea Ministerului Muncii iau, pe baza unei parole de acces, datele necesare despre situația solicitantului, direct din Revisal”, a anunțat miercuri pe Facebook Violeta Alexandru.

Potrivit spuselor ministrului, începând din ianuarie 2020, cei care vor să se pensioneze nu vor mai avea nevoie de adeverință pentru asta. În acest sens s-a semnat un ordin de ministru care va apărea, cât de curând, în Monitorul Oficial.

Violeta Alexandru a declarat că va rezolva inechitățile dintre pensionari

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, recunoaşte că, în prezent, la minister este în lucru un proiect legislativ legat de interzicerea cumulării pensiei cu salariul, pentru cei care lucrează la stat.

„Da, se lucrează la un proiect de lege, în cadrul echipei mele, la Ministerul Muncii, am făcut o primă lectură a unei variante, urmează să o finalizăm, pe măsură ce colectăm toate informațiile legate de persoanele cărora li s-ar aplica o asemenea prevedere”, spune Violeta Alexandru.

Ce categorie de pensionari va fi scutită de acest proiect de lege

După declaraţiile din weekend privind interzicerea cumulării pensiei cu salariul pentru cei care lucrează la stat, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, revine cu o precizare. Ea explică că va exista o categorie de personal căreia nu i se va aplica această interdicție, mai precis cei care au pensii mai mici decât salariul minim brut (2.080 de lei în prezent, propus să crească la 2.230 de lei de la 1 ianuarie 2020), scrie g4media.ro.

”Acesta este scenariul de lucru la acest moment. Interdicția pe care o propunem are rolul de a elimina din sistem situațiile nefirești, cu angajați care imediat după ce s-au pensionat pe pensii mari s-au întors în sistemul de stat și cumulează venituri uriașe. Nu vor fi afectați pensionarii cu pensii mici care sunt solicitați să revină în posturi care nu pot fi acoperite altfel”, spune ministrul Muncii.