Un alt studiu arată că o singură doză de vaccin împotriva COVID-19 Pfizer-BioNTech sau AstraZeneca-Oxford permite o reducere a transmiterii noului coronavirus de până la 50% în cadrul unei familii.

Conform studiului publicat de agenţia engleză de sănătate PHE, persoanele infectate cu noul coronavirus la trei săptămâni după ce au făcut o primă doză de vaccin sunt cu 38% până la 49% mai puţin susceptibile să transmită virusul membrilor familiei lor decât cele care nu au fost vaccinate.

”Aceasta este o veste fantastică. Ştim deja că vaccinurile salvează vieţi, însă acest studiu, cel mai complet efectuat în condiţii reale, arată că ele reduc, de asemenea, transmiterea acestui virus mortal”, şi-a exprimat satisfacţia ministrul britanic al Sănătăţii Matt Hancock.

Mai mult, s-a descoperit că o doză de vaccin permite de asemenea, după patru săptămâni, o reducere cu 60% până la 65% a riscului dezvoltării unor simptome.

Pentru a atinge gradul maxim de imunizare este necesar să faceți și a doua doză

S-a vorbit chiar și despre o a treia doză, care ar fi necesară după 9-12 luni de la vaccinare.

„Este extrem de important să suprimăm grupul de persoane care pot fi susceptibile la virus”, a declarat Bourla, potrivit CNBC.

Pfizer a declarat la începutul acestei luni că vaccinul său are o eficiență de peste 95% până la șase luni după efectuarea celei de-a doua doze.

Se testează o a treia doză

„Avem în vedere mai multe etape pentru a acționa decisiv și pentru a fi pregătiți în cazul în care noua tulpină devine rezistentă în fața protecției oferite de vaccin”, afirma atunci, într-un comunicat, Albert Bourla, CEO-ul Pfizer.