Dacă ne uităm în trecut, însă, vom vedea că este puţin probabil ca impunerea unei interdicţii naţionale la utilizarea blănurilor animale să oprească cererea. Mai degrabă va determina formarea unei pieţe negre pentru astfel de produse. Până la urmă, o serie de bunuri de lux s-au comercializat de secole şi s-au bucurat de o mare popularitate în ciuda interdicţiilor oficiale.

Vedeţi mai jos o parte din bunurile de lux foarte populare în ciuda interdicţiilor impuse de lege.

10. Fildeşul

Fildeşul a fost utilizat mult timp la confecţionarea pieselor de şah, bilelor de biliard şi a clapelor de pian până ce folosirea sa a fost asociată cu declinul rapid al populaţiei de elefanţi din întreaga lume. Chiar dacă comerţul cu fildeş a fost interzis există în continuare o piaţă neagră înfloritoare, după cum s-a putut observa din containerul descoperit într-un port din Hong Kong în luna noiembrie, ce conţinea fildeş în valoare de 2,2 milioane de dolari.

9. Pielea de piton

Pielea de piton a fost utilizată în China încă din antichitate pentru construcţia erhu, un instrument muzical tradiţional. După ce reptila a fost adăugată pe lista speciilor protejate, China a restricţionat comerţul cu piele de piton şi permite utilizarea ei doar pentru instrumele erhu, dar numai de la şerpi crescuţi în ferme.

California a interzis comercializarea produselor din piele de piton în 1970, dar asta nu a împiedicat-o pe actriţa Rees Witherspoon să cumpere o geantă din piton de la Chloe pentru 3.820 de dolari.

8. Casu Marzu

Casu Marzu este un caşcaval considerat delicatesă regională în Sardinia. Numele său tradus literal înseamnă „brânză putrezită“ şi pe bună dreptate. Practic este ceea ce rezultă dintr-o bucată de brânză Pecorino lăsată afară şi care nu doar că fermentează, dar este infestată cu larve de muşte. Acest produs a fost interzis în Uniunea Europeană pe motive de siguranţă umană, deoarece este foarte toxică.

7. Duşuri de lux

Încă din 1992, legile americane interzic duşurile care oferă mai mult de 9,4 litri de apă pe minut, pentru a conserva resursele naturale. Ulterior legea a fost revizuită şi acum specifică faptul că orice pulverizator, doză sau deschizătură care se află deasupra capului unui individ este considerat duş, motiv pentru care toate deschizăturile sale combinate nu au voi să depăşească 9,4 litri pe minut. Această modificare adusă în 2010 a afectat piaţa duşurilor de lux, precum Raindance Imperial 600 AIR, care are un pulverizator de 24 de inch şi se comercializează pentru mai mult de 5.000 de dolari.

6. Trabucurile cubaneze
În februarie 1962, preşedintele american John F. Kennedy a impus embargo pe importurile din Cuba şi încă de atunci americanii care preferă trabucurile au trebuit să se mulţumească cu ţigări de proastă calitate de producţie internă. Împătimiţii acestor ţigări ştiu că orice produse fabricate în afara Cubei pălesc în faţa adevăratelor trabucuri. Pierre Salinger, care a fost ofiţer de presă în mandatul lui Kennedy, pretinde că preşedintele i-a comandat 1.000 de trabucuri cubaneze înainte să impună embargoul.

5. Icre de morun alb

Caviarul, ca şi şampania, este asociat cu luxul şi extravaganţa. Una dintre cele mai dorite varietăţi de caviar sunt icrele de morun alb, cele mai scumpe din lume. Morunul alb este o specie protejată, iar în 2005 SUA a interzis importul de icre de morun alb. Singurul mod legal prin care americanii pot cumpăra acest produs este prin intermediul Caviar House & Prunier UK, care produce acest preparat.

4. Blana de ocelot

Ocelotul este o felină sălbatică nativă în Mexic, America Centrală şi America de Sud, cu apariţii ocazionale în Texas şi Arizona. Este asemănătoare cu leopardul, ceea ce face ca blana sa pătată să fie un bun foarte cerut pe piaţă. Atât de cerută încât în 1972 a fost declarată specie protejată de lege.

3. Foie Gras

Foie Gras este ficatul unei raţe sau al unei gâşte care a fost supusă unui tratament special de îngrăşare cu două săptămâni înainte de sacrificare. Procesul este cunoscut în franceză ca „gavage“, prin care animalul este hrănit forţat cu porumb printr-un tub. Acest procedeu face ca ficatul să aibă un gust irezistibil de bogat şi este o delicatesă populară franceză. Hrănirea forţată a nemulţumit o serie de activişti şi, astfel, Foie Gras este interzis în multe ţări din Europa. A fost interzis şi în unele locuri din SUA.

2. Ortolanul

Ortolanul este o pasăre găsită în Europa, Vestul Asiei şi Africa de dimensiunea degetului mare al unui om adult. În 2007, guvernul francez a început să trateze această pasăre ca pe o specie pe cale de dispariţie, însă asta nu a oprit francezii să o considere o masă considerată „sufletul Franţei“. În afară de faptul că îi este disputat statutul de specie protejată, această pasăre este controversată şi din cauza modului ei de preparare. Pasărea este capturată, forţată să mănânce fulgi de ovăz şi mei, îmbibată în Armagnac şi prăjită de vie.

1. Haggis

Haggis nu este doar o mâncare tradiţională scoţiană. Este mâncarea naţională a ţării, comemorată de poetul scoţian Robert Burns în capodopera sa din 1787, Adresă către Haggis. Pe lângă ceapă şi făină de ovăz, printre principalele ingrediente ale acestui fel de mâncare se mai numără şi inima, ficatul şi plămânii de oaie, iar întregul preparat este băgat în stomac de oaie şi lăsat să fiarbă timp de trei ore. Acest produs nu poate fi transportat însă în SUA pentru că America interzice comerţul cu plămâni de oaie.

SURSA: CNBC