Cele mai vândute cărți

Piaţa de carte a înregistrat in 2010 un trend descendent, concretizat într-o scădere cu aproximativ 15% comparativ cu 2009. „Estimăm  piața de carte din România la aproximativ 60 de milioane euro, în 2010 (cifra nu conțin și cartea kiosc edition – cifra totală, care ar cuprinde și edițiile de chioșc, ar fi de aproximativ 112 milioane de euro)”, spun reprezentanții Diverta. Ei estimează că anul acesta piața se va menține la același nivel sau va înregistra, cel mult, o ușoară creștere, de câteva procente, pentru ultima parte a anului în curs.
Cea mai vândută carte a anului 2010 în lanțul de librării Diverta este  un titlu care ne învață cum putem găti sănătos și cum putem diferenția alimentele sănătoase de cele nocive, de care trebuie să ne ferim.

Denumire       Autor
1 Și noi ce mai mâncam? (Gheorghe Mencinicopschi)
2 Simbolul pierdut (Dan Brown)
3 Mănâncă, roagă-te, iubește (Elizabeth Gilbert)
4 Secretul (Rhonda Byrne)
5 Încă de pe atunci vulpea era vânătorul (Herta Muller)
6 Învingătorul este întotdeauna singur (Paulo Coelho)
7 Niște răspunsuri (Mihaela Rădulescu)
8 Și noi ce mai mâncăm…ca să slăbim (Gheorghe Mencinicopschi)
9 Frumoasele străine (Mircea Cărtărescu)
10 Trei vieți. Pedeapsa (Monica Vlad)

Comportamentul de consum in 2010 a fost dominat de orientarea spre promoții și reduceri, consumatorul având o mai mare disponibilitate în căutarea produselor discountate. Anul trecut, la Diverta, au avut priză la clienți promoțiile „3 la preț de 2” (la trei cărți cumpărate, cea cu prețul cel mai mic este oferită gratuit) și „preț unic”.
În medie, în România se cumpără anual o carte/locuitor, în schimb, în țări precum Polonia sau Ungaria, media este de 8-10 cărți/locuitor. Prețul mediu la carte este 19,16 lei, în creștere cu 2% față de 2009.

Cele mai vândute filme
Anul trecut, în magazinele Diverta, ponderea vânzărilor de film este de 7.2% din totalul vânzărilor. Această gamă a înregistrat o scădere de aproximativ 25% față de 2009, iar în 2011 reprezentanții companiei estimează un an similar ca volum celui trecut.

Cele mai vandute filme in 2010 au fost:

1    AVATAR
2    ALBĂ CA ZĂPADA ȘI CEI 7 PITICI
3    FRUMOASA ȘI BESTIA
4    MICHAEL JACKSON, THIS IS IT
5    BARBIE ȘI CEI 3 MUȘCHETARI
6    CARTEA JUNGLEI PLATINUM
7    SAGA AMURG: LUNA NOUA
8    PINOCCHIO
9    101 DALMAȚIENI
10    UP (Deasupra tuturor)

Piaţa filmelor a scăzut și datorită relocării câtorva licențe importante (Disney, Universal, Paramount) de la AudioVisual la Pro Video și Odeon, care a durat circa patru luni, timp în care aprovizionarea și lansările de noi titluri au fost oprite, iar consumatorul român nu a putut accesa titlurile obișnuite sau cele care ar fi trebuit să fie lansate conform calendarului normal.

Topul jocurilor

Piața de jocuri va înregistra, anul acesta, un volum similar celui de anul trecut. Vor fi mai puține lansări mari, dar vor apărea titlurile mature pentru noile platforme (Sony Move, Microsoft Kinect), Nintendo 3DS, Sony PS Phone și va continua expansiunea bazei instalate de console. Printre lansarile mari confirmate ferm pentru 2011 sunt : Dragon Age 2, Dead Space 2, KillZone 3, NFS Shift 2 Unleashed, FIFA/NBA/NHL 12.

Cele mai vândute jocuri  în 2010, în magazinele Diverta, au fost:

1    STARCRAFT 2 PC
2    World of Warcraft CATACLYSM PC
3    SIMS 3 PC
4    World of Warcraft Wrath of the Lich King PC
5    CALL OF DUTY BLACK OPS PC
6    FIFA 11 PS3
7    COD 6 MODERN WARFARE 2 PC
8    BATTLEFIELD BAD COMPANY 2 PC
9    FIFA 11 PC
10    COD 6 MODERN WARFARE 2 PC

Cele mai vândute albume de muzică
Vânzările Diverta pe segmentul muzică au fost afectate de posibilitatea crescândă de a accesa acest tip de conținut din surse „gratuite” (internet, radio, tv; stocare locală – dimensiuni mici ale fișierelor). Ponderea vânzărilor de muzică din totalul vânzărilor Diverta 2010 este de 2,63%. La această categorie se vor vinde în continuare bine produsele „de impuls” (colecții, preț mic), cele de sezon (colinde) și pachetele speciale (colecție cu tricou, colecție de lux muzică clasică).

Top 10 Diverta 2010:

1    COMPILAȚIE 80 DE ANI DE MUZICĂ ÎN 80 DE ANI DE RADIO
2    VARIOUS CLASSICAL GOLD 50 CD
3    MĂDĂLINA MANOLE 9
4    IRIS INTEGRALA
5    PASĂREA COLIBRI COLECȚIE 3CD
6    HOLOGRAF PRIMĂVARA ÎNCEPE CU TINE
7    DIRECȚIA 5 DECLARAȚIE DE DRAGOSTE
8    INNA HOT
9    VARIOUS CÂNTECE ROMÂNEȘTI
10   ȘTEFAN BĂNICĂ SUPERLOVE