Cele mai mari zece şantiere private deschise în Bucureşti implică investiţii cumulate de peste 760 mil. euro şi vor pune pe piaţă până la sfârşitul anului viitor 11 clădiri de birouri, majoritatea de tip turn, şi 17 blocuri de locuinţe. Dezvoltatorii imobiliari ridică acum sedii de firmă în care vor lucra circa 40.000 de corporatişti, adică o creştere de 17% faţă de numărul actual de angajaţi în multinaţionale, potrivit calculelor Capital bazate pe datele companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. Dorinţa de extindere a companiilor este evidenţiată şi de gradul de neocupare ajuns la nivelul de 9,5%, adică cel mai redus punct din ultimii nouă ani.

O efervescenţă similară se constată şi pe sectorul rezidenţial. Numai cele două proiecte majore cuprinse în topul Capital vor livra până la finalul anului circa 3.200 de apartamente, adică aproximativ un sfert din volumul total de locuinţe a căror construcţie ar trebui încheiată în 2017.

După cinci ani în care topul celor mai scumpe şantiere a fost dominat de proiecte de malluri, anul acesta singurele magazine noi vor fi construite de reţelele de discount şi bricolaj. Chiar dacă brokerii imobiliari susţin că piaţa bucureşteană mai poate susţine un centru comercial de anvergură, deocamdată niciun investitor nu s-a hazardat să ridice macaralele pentru încă un asemenea proiect în Bucureşti.

Nouă din cele zece şantiere analizate au început anul trecut, patru sunt la stadiul de fundaţie şi doar la trei clădiri de birouri se lucrează la partea de finisaje. Dacă ansamblurile rezidenţiale din top sunt construite de antreprenori români, în cazul birourilor, un singur proiect este dezvoltat de români, restul fiind suedezi, greci, austrieci, israelieni şi belgieni.

Proiecte mari

Cel mai mare şantier din Bucureşti este deschis de compania Globalworth, care ridică un complex de birouri în spatele staţiei de metrou Pipera. Odată finalizate, cele trei turnuri de sticlă care formează Globalworth Campus vor valora circa 171 mil. euro. Valoarea actuală a lucrărilor se ridică la peste 70 mil. euro, cu primul turn aflat la stadiul de finisaje finale, iar turnul doi în faza de lucrări la structură. Construcţia primei clădiri trebuie terminată la finalul lunii iunie, iar cea de-a doua va fi finalizată în primul trimestru al anului viitor, potrivit informaţiilor comunicate de investitor.

 

Suedezii de la Skanska au început la sfârşitul anului trecut lucrările de construcţie la prima clădire cu 11 etaje din cadrul proiectului Campus 6 din zona Politehnică a Bucureştiului. În acest moment, dezvoltatorul lucrează la fundaţia clădirii şi estimează că va încheia construcţia în trimestrul al treilea al anului viitor. Întregul complex va cuprinde patru turnuri de birouri cu o suprafaţă de 81.000 mp. Interesant este că imobilele doi şi trei, care vor fi unite, vor avea amenajată pe acoperiş o pistă de alergare, o premieră pentru piaţa românească.

 

Geo Mărgescu, Ionuţ Dumitrescu şi Johny Jabra, fondatorii Forte Partners, trebuie să termine până în septembrie primul turn de birouri din cadrul The Bridge, care se construieşte pe o parte din fosta fabrică Spicul de lângă Podul Basarab. Imobilul este deja închiriat de BCR şi IBM. În martie, investitorii au demarat şi construcţia celui de-al doilea turn, care va fi pus pe piaţă anul viitor. Valoarea de piaţă a primei etape de dezvoltare a proiectului The Bridge a fost estimată la 80,5 mil. euro, investiţie susţinută printr-un împrumut de 50 mil. euro acordat de UniCredit. Valoarea de piaţă a celui de-al doilea imobil este estimată la 45 mil. euro.

 

Tot pe o bucată din fosta fabrică Spicul, austriecii de la CA Immo au început în octombrie 2015 construcţia a două turnuri, amplasate în forma literi H, conectate între ele printr-o punte cu suprafeţe vitrate. Acestea vor avea 13, respectiv 17 etaje şi vor costa 75 mil. euro. În aceeaşi zonă se mai construiesc alte două proiecte de birouri. Toate vor atrage mii de angajaţi.

Zonei noi

 

Compania Vastint, braţul imobiliar al grupului IKEA, se apropie de finalizarea primelor două clădiri de birouri din cadrul Timpuri Noi Square, proiect ridicat în locul fabricii Timpuri Noi. Deşi compania a riscat să construiască într-o zonă de birouri neconsacrată, are ambiţia să dezvolte aici cel mai mare parc de afaceri din ţară, cu o suprafaţă de 100.000 mp de birouri, la care se vor adăuga magazine şi circa 700 de apartamente. În pragul inaugurării, compania a semnat contracte de închiriere pentru abia 10% din spaţiile construite.

Reticenţa corporaţiilor, atrase de nordul Bucureştiului, se observă şi din cifrele de închiriere ale proiectului Unirii View, dezvoltat de fostul pilot de raliuri Yves Weerts în zona Pieţei Unirii. Andreea Păun, brokerul care se ocupă de identificarea chiriaşilor, spunea recent că are discuţii avansate pentru ocuparea a 30-40% din turnul de 18 etaje, cifre similare cu cele prezentate în momentul demarării construcţiei, în octombrie. Între timp, spune ea, s-au schimbat clienţii.

 

Tot o zonă nouă a deschis şi AFI Europe în Rahova, pe locul fostei fabrici Inox. Israelienii construiesc aici un complex cu trei clădiri în care vor lucra circa 5.800 de corporatişti. Dezvoltatorul construieşte acum fundaţia primei clădiri, care va fi ridicată până în primul trimestru din 2018 şi care implică un cost de dezvoltare estimat la 25,7 mil. euro. AFI Europe este la al doilea proiect din România care abordează o zonă neconsacrată de birouri, după AFI Park din Politehnică, aflat în proces de vânzare către fraţii Pavăl.

Şi austriecii de la S Immo s-au încumentat să ridice birouri într-o zonă dezavantajată, aproape de Gara de Nord. Proiectul The Mark va fi format din două clădiri de birouri, un turn cu 14 etaje şi un imobil cu şase etaje. Investitorul ţinteşte o  chirie de 18,5 euro/mp/lună, ceea ce ar asigura un venit anual de 5,6 mil. euro. Randamentul investiţional vizat de S Immo este de 8,5-9,5%.

Boom rezidenţial

 

Grupul de şapte ansambluri rezidenţiale care se reunesc sub umbrela Metalurgiei Park au transformat fostele sere Bereceni în cel mai mare complex de locuinţe din ţară, cu peste 3.000 de apartamente construite. Prima etapă a proiectului, care încă nu s-a încheiat, presupune investiţii de circa 50 mil. euro. În acest moment, Metalurgiei Park are deschis cel mai mare şantier de locuinţe din Bucureşti, cu 15 blocuri în diferite stadii de construcţie, potrivit brokerului Sud Rezidenţial, care vinde apartamentele de aici.

Tot un proiect rezidenţial de anvergură a început Gabriel Popoviciu pe strada Fabrica de Glucoză din nordul Capitalei. El vrea să construiască 1.556 de apartamente în 13 blocuri. A început cu primele două imobile cu 238 de unităţi locative, din care a vândut circa 200 de apartamente în decursul a şapte luni de la lansarea proiectului, denumit Belvedere.

Cel mai prolific dezvoltator de locuinţe din Sectorul 6, omul de afaceri Petre Niculae, construieşte lângă hipermarketul Cora Lujerului un ansamblu de dimensiuni similare. 21 Residence Politehnica va cuprinde cinci blocuri cu 1.470 de apartamente, din care primele două clădiri, cu circa 570 de locuinţe, ar trebui terminate până la finalul acestui an.