Dupa ce in 2007 a fost desemnat cel mai bine platit din bransa, nici anul 2008 nu a fost unul „prea rau” pentru Shawn „Jay-Z” Carter. Semi-zeul hip-hop nascut in Brooklyn – New York a scos un album de platina, a semnat un contract pe zece ani, in valoare de 150 milioane $ cu Live Nation si s-a logodit cu Beyoncé Knowles. Totusi, acest rezultat e suficient de bun doar pentru locul doi.

Curtis „50 Cent” Jackson a castigat in ultimele 12 luni 150 de milioane $, dublu fata de Jay Z. Noul rege al hip-hop-ului a ramas cu 100 milioane $ dupa plata impozitelor, ca urmare a unei singure afaceri, atunci cand Coca Cola i-a cumparat actiunile detinute la compania Glacéau. De asemenea, portofoliul lui 50 Cent include linia vestimentara si casa de discuri G-Unit, plus unele filme, jocuri video si cateva albume de platina, inclusiv „Curtis” eliberat in cursul anului trecut. Mai mult, 50 Cent lucreaza la un parteneriat cu miliardarul sud-african Partrice Motsepe.

50 Cent nu este singurul star hip-hop care, ajutat de notorietatea, incheie afaceri profitabile. Dupa ani intregi de violente si rivalitati marcate de uciderea unor nume legendare precum Tupac Shakur si Notorius B.I.G, atentia celor din industria rap-ului se indreapta acum spre „productia de bani”. Spre deosebire de majoritatea muzicienilor rock si pop, care isi castiga majoritatea banilor din vanzariel de discuri si concerte, rapperii au  portofolii mult mai diversificate.

Pentru al doilea an la rand, Sean „Diddy” Combs se plaseaza pe locul trei in topul banilor castigati de hip-hop-eri. Diddy a inregistrat un profit de 35 milioane $ in ultimele 12 luni, de pe urma onorariilor, a propriei sale linii vestimentare „Sean John”, casei de discuri „Bad Boy”, a vodkai „Ciroc” si a celor doua realily show-uri televizate. In cursul anului trecut Diddy a colaborat cu alte nume celebre, precum Jay-Z si 50 Cent pentru realizarea topului „I Get Money (The Forbes 1, 2, 3 Billion Dollar Remix)”, in onoarea succesului pe care l-au inregistrat.

Kanye West a reusit sa ocupe locul patru in acest clasament al banilor si renumelui in hip-hop. El a castigat anul trecut 30 de milioane $. Rapper-ul solist si compozitor si-a lansat in luna septembrie 2007 cel de-al treilea albun solo, numit „Graduation”. Dupa ce intr-o batalie stransa a depasit ca vanzari albumul „Curtis” eliberat de 50 Cent, albumul lui West a castigat patru premii Grammy. Printre altele, West a compus anul trecut melodii pentru Jay-Z, Alicia Keys si Diddy. Mai mult, la inceputul acestei luni el a fost „piesa de rezistenta” in festivalul muzical din orasul sau natal, Chicago.

Unele legende ale hip-hop-ului nu trebuie sa faca nimic pentru a reusi sa castige sume impresionante de bani. Andre „Dr. Dre” Young a „incasat” 15 milioane de dolari, cu toate ca el nu a mai scos un hit de cativa ani buni. Dr. Dree obtine acesti bani insa ca urmare a doua zeci de ani de munca, timp in care a scos numeroase hit-uri. Membru fondator al grupului RAP N.W.A., Dr. Dre a eliberat in anul 1992 albumul de mare succes „The Chronic” si a produs hit-uri pentru nume precum Snoop Dogg, 50 Cent, Eminem si Tupac Shakur.

Nu in ultimul rand, Tupac insusi a „obtinut” o suma frumoasa in ultimele 12 luni, circa 15 milioane de dolari, cu toate ca a murit in urma cu peste zece ani, cand a fost impuscat din cauza rivalitatilor aparute la acea vreme in lumea RAP-ului american.

0-17814-capital0002jayz.jpg0-17820-capital0003diddy.jpg0-17816-capital0004kanyewest.jpg0-17821-capital0005dr.dre.jpg0-17818-capital0005tupacshakur.jpg

Sursa: Forbes