Cum s-au descurcat anul trecut companiile din industria-vedetă IT, în ceea ce privește programele de recrutare, şi care va fi situaţia în 2015?

„În 2014, companiile cu profil IT au continuat să se dezvolte și să-și crească echipele, chiar dacă efortul de recrutare a fost considerabil mai mare, comparativ cu anii precedenți. Cererea foarte mare de specialiști, invers proporțională cu numărul de absolvenți, a determinat companiile să găsească soluții din ce în ce mai creative pentru a atrage candidații potriviți“, a spus Florentina Greger, HR manager la Zitec, producător local de aplicaţii online, cu o cifră de afaceri de 2,3 milioane euro.

„Pentru 2015, trendul va rămâne același în piață. Companiile care doresc să se extindă vor investi din ce în ce mai multe bugete în programele de recrutare, dar și de retenție, având în vedere mediul din ce în ce mai competitiv“, a adăugat Greger.

Cine câştigă peste 3.000 euro pe lună

Anul acesta, pozițiile de programator vor fi în continuare la mare căutare, indiferent de tehnologiile şi limbajele de programare utilizate (Java, PHP, .NET, Android, iOS). De asemenea, vor mai fi deschise poziții pe zona de Quality Assurance, Administrare de Sistem/Rețele, Web Design etc.

Profesioniştii IT sunt cei mai căutaţi. Ei câştigă până la 2.000 de euro pe lună sau chiar mai mult (în poziţia de senior). Alte ocupaţii, situate pe locuri imediat inferioare în topul solicitărilor, pot fi mai bine plătite. Un director de marketing sau de vânzări dintr-o companie medie sau mare (din orice domeniu, inclusiv IT) poate ajunge la un venit lunar de 3.000 de euro sau mai mare. Cerinţele angajatorilor se schimbă rapid, în toate domeniile. Cel logistic nu face excepţie.

„Timpul scurt şi caracteristicile industriei, într-o continuă schimbare, sunt cauzele pentru care, în prezent, ne confruntăm cu o lipsă acută de hibrizi, adică persoane care să combine cunoştinţele de specialitate cu abilităţile de management“, a afirmat Petronela Sănduleasa, director de resurse umane la OTZ, jucător din această piaţă. 

„În 2014, am căutat să atragem competenţe atât la nivel de junior cu potenţial, cât şi seniori profesionişti, cu cunoştinţe de specialitate şi de management solide. Timp de patru luni, contextul a făcut să căutăm specialişti în transporturi care să fie şi manageri. Pe parcursul acestor procese de recrutare, am ajuns la concluzia că, valoric vorbind, între junior şi seniori este o diferenţă mare. Din păcate, această diferenţă nu se regăseşte şi la nivelul pachetelor de recompense şi beneficii, mai exact, plusul de valoare nu este recunoscut în consecinţă“, a menţionat Sănduleasa.

Ea spune că 2015 va fi anul în care „ne vom orienta către atragerea competenţelor în posturi-cheie, precum dispeceri, care să genereze soluţii pentru marfă în mişcare, manageri de resurse care să eficientizeze fluxurile operaţionale şi să flexibilizeze serviciile şi vânzători care să facă trecerea de la relaţiile tranzacţionale la cele strategice“.

Bancherii, cel mai bine plătiţi

Creşterea medie a salariilor din mediul privat a fost de 4,1% în 2014, cele mai mari majorări fiind înregistrate în sectorul de IT&C, potrivit ediţiei din acest an a studiului salarial şi de beneficii PayWell România, realizat de compania de consultanţă PriceWaterhouseCoopers (PwC). Creşterile cele mai modeste au fost raportate în domeniul bancar şi de retail (ambele 3,2%).

Un alt studiu, efectuat de PwC pe baza datelor Institutului Naţional de Statistică, relevă că în România, bancherii şi lucrătorii din extracţia petrolului au cele mai mari salarii, de peste 4.000 de lei. În topul celor mai bine plătiţi români, conform cercetării, mai figurează IT-iştii şi angajaţii din rafinării şi industria producătoare de tutun.