Armatele decid unde și cum să-și investească resursele pe baza unor factori naționali unici de topografie și geostrategie.

GlobalFirepower folosește o formulă unică care reușește să controleze multe dintre variabilele care pot face aceste comparații să fie uneori contestate. Iată care sunt cele cinci cele mai puternice armate, pe baza unor concluzii unanime ale experților.

1. Statele Unite

Statele Unite își adjudecă din nou laurii celei mai puternice armate din lume în 2021, depășind cel mai apropiat concurent cu o marjă mică, dar constantă.

Cu bugetul său de apărare masiv, chiar dacă parțial umflat, infrastructura extinsă și un grup mare de recruți, SUA împlinește toate criteriile de bază ale puterii militare moderne. Potențialul său este însoțit de o industrie de apărare robustă, responsabilă pentru componentele militare cele mai avansate din lume.

SUA conduc lumea în ceea ce privește puterea aeriană, bătându-și cantitativ și calitativ cel mai apropiat concurent în aproape toate categoriile de aeronave. Deține cele mai performante avioane din lume.

2. Rusia

Rusia și-a revenit din criza militară post-sovietică, lansând o serie de proiecte de modernizare de anvergură pentru a-și revitaliza forța aeriană și Marina. Rodul acestor eforturi pot fi observate în 2021, cu o nouă generație de submarine strategice și cu rachete de croazieră care se apropie, calitativ, de omologii lor din SUA.

Rusia continuă să dețină un avantaj cantitativ mare asupra Statelor Unite în toate categoriile de putere terestră, altele decât vehiculele blindate. Puterea aeriană rămâne însă deficitară în favoarea SUA.

3. China

Deși rămâne clar în urma concurenților săi ruși și americani, chinezii continuă să facă investiții considerabile pe termen lung în toate ramurile militare. Cu al doilea cel mai mare buget militar, armata Chinei prezintă un potențial de creștere pe perioade relativ scurte de timp. Accentul este pus pe o flotă viitoare de bombardiere și avioane de luptă de generația a șasea.

4. India

În ciuda bugetului său relativ mic și a lipsei producției militare în comparație cu primele trei puteri mondiale, potențialul militar al Indiei provine din forța sa de muncă masivă. India menține un program de tancuri, chiar dacă parțial nemodernizate, și o forță de apărare costieră formidabilă. New Delhi a făcut pași semnificativi, în mare parte prin acorduri de producție licențiate și transfer de tehnologie, pentru a stabili bazele uenei industrii de apărare din ce în ce mai autonomă.

5. Japonia

Premiera clasamentului o constituie Japonia. Care, pentru prima dată, înlocuiește în acest Top 5 Franța. Și asta în special datorită bugetului de apărare relativ mare și a infrastructurii impresionante. Deși menține o forță aeriană robustă și o prezență activă în unele categorii navale, cum ar fi distrugătoare și submarine, clasarea Japoniei pe acest podium este trasă în jos de lipsa sa relativă de forțe terestre.