Anul trecut a fost unul bun pentru economia românească, iar asta se vede cel mai bine în datele financiare raportate de cele mai importante companii. Marii jucători și-au crescut profiturile, ajungând la nivelurile record înregistrate înainte de criză. Vedete au fost sectorul bancar și energia. 

Mai bine de un sfert din topul celor mai profitabile 100 de companii aparțin sectorului energetic. Atât multinaționalele, cât și companiile de stat, au înregistrat creșteri importante ale profiturilor. Acestea au avut în total un profit net de 12,45 miliarde de lei, ceea ce reprezintă mai bine de o treime din rezultatul net cumulat al tuturor companiilor din clasament. Rata profitabilității din energie reiese și din faptul că patru din primii zece campioni activează în acest domeniu. În top 100 cele mai profitabile se regăsesc 11 instituții bancare, care au avut anul trecut un rezultat net cumulat de 5,2 miliarde de lei. Ceea ce trebuie remarcat este faptul că nici 10% din primii 100 cei mai profitabili actori ai economiei aparțin unor antreprenori români. Majoritatea jucătorilor sunt multinaționalele și companiile de stat.

 

România a înregistrat în 2017 o creștere economică de 6,9%, cea mai mare din Europa. Acest record este strâns legat de rezultatele financiare obținute de performerii economiei românești. Anul trecut, cele mai profitabile 100 de companii au avut un rezultat net cumulat de 30,33 miliarde de lei. Spre comparație, în anul precedent, primele 100 companii după profitul net înregistrat au avut un rezultat net cumulat de doar 22,17 miliarde de lei. Mai mult, conform datelor Registrului Comerțului, analizate de Capital, rezultatul net cumulat al primelor 100 de companii reprezintă peste două treimi din profitul cumulat al celor mai profitabile 500 de companii din România.

Un sfert din campioni sunt din energie

Sectorul cu cele mai multe companii în clasament este cel energetic. Nu mai puțin de 26 de companii se află printre campionii economiei românești. În total, acestea au obținut un profit net de 12,45 miliarde de lei. Spre comparație, în 2016, opt din cele 26 de companii au raportat pierderi. În același timp, nouă dintre companiile energetice au înregistrat în 2017 profituri mai mici decât în anul precedent. Cu toate acestea, patru din primele zece companii profitabile aparțin acestui sector. Pe prima poziție se află OMV Petrom SA, care a urcat trei locuri în clasament. Dacă în 2016, compania raporta un rezultat net de sub un miliard de lei (907 mil. lei), anul trecut profit net al companiei s-a ridicat la aproape 2,4 miliarde de lei.

Următoarele două locuri revin unor companii de stat. Medalia de argint a fost luată de Romgaz SA, 2017 fiind un an excepțional pentru companie. Aceasta a raportat cele mai bune rezultate financiare din istorie, atât din punct de vedere al cifrei de afaceri, cât și al profitului, care a crescut cu 81%, ajungând la 1,85 miliarde de lei. Deși a obținut un rezultat net cu 10% mai mare, Hidroelectrica a pierdut trei locuri în clasamentul din 2017, ocupând abia poziția a cincea, cu 1,35 miliarde de lei. Contactat de Capital, fostul ministru al Energiei Toma Petcu a menționat că una dintre preocupările sale a fost aceea de a aduce pe profit companiile energetice din subordinea ministerului, amintind aici Complexul Energetic Oltenia. „Dincolo de faptul că într-adevăr am avut un an profitabil, companiile mari precum Hidroelectrica și Romgaz au obținut rezultate record. Acest lucru nu se datorează doar unei conjucturi favorabile a pieței, așa cum au încercat unii să arate, ci datorită trasării unor indicatori de perfomanță managerilor, care au înțeles că trebuie să obțină o rată de profitabilitate foarte mare“. Toma Petcu a ținut să menționeze că obținerea profiturilor record nu a afectat investițiile companiilor, ba chiar unele proiecte au fost impulsionate. „Ceea ce mă bucură este că s-a reușit obținerea unor rezultate pozitive record fără a fi periclitate investițiile. Mai mult, anul trecut companiile din sector au început unele investiții majore precum grupul 5 de la Complexul Energetic Oltenia, centrala Iernut a Romgaz, investiția realizată de Hidroelectrica la Vidraru și multe altele“, ne-a spus fostul ministru. O evoluție semnificativă în clasament a înregistrat Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) SA, care a trecut de la un profit de doar 39 milioane de lei la un rezultat net record, de 1,8 miliarde de lei.

 

 Dincolo de faptul că într-adevăr am avut un an profitabil, companiile mari precum Hidroelectrica și Romgaz au obținut rezultate record. Acest lucru nu se datorează doar unei conjucturi favorabile a pieței, așa cum au încercat unii să arate, ci datorită trasării unor indicatori de perfomanță managerilor, care au înțeles că trebuie să obțină o rată de profitabilitate foarte mare
Toma Petcu, fost ministru al Energiei

 

 

 

Bancherii numără profitul

În top 100 cele mai profitabile companii se regăsesc 11 instituții bancare, care au avut anul trecut un rezultat net cumulat de 5,2 miliarde de lei. Conform raportului anual al Băncii Naționale a României, publicat la finele lunii trecute, sectorul bancar a obținut un profit net 5,335 miliarde de lei, superior celui din anul anterior. Datele sunt surprinzătoare mai ales privite în contextul scandalului iscat anul trecut de Ionuț Mișa, fostul ministru de Finanțe și actual șef al ANAF, care a sugerat că instituțiile bancare și-ar ascunde profiturile pentru a nu plăti taxe. În acel moment, guvernatorul Mugur Isărescu explica de ce e normal ca profitabilitatea să fie mică în acest sector. „A face profit într-o bancă nu e o chestiune uşoară. Aici ar fi bine ca societatea să înţeleagă că activitatea bancară este un complicată. (…) Dacă o bancă nu face profit, nu este ceva anormal. Nu au făcut în perioada de criză, l-au făcut anterior şi, când l-au făcut, au plătit impozit pe profit vârtos“, a spus Isărescu.

Titlul de cea mai profitabilă bancă i-a revenit anul trecut BRD, care a reușit să-și dubleze profitul, de la 728 mil. lei la aproximativ 1,4 miliarde de lei. Cu o scădere a rezultatului net de 3,5%, BT, liderul clasamentului de anul trecut, ocupă abia locul 6 în topul general și poziția a doua în clasamentul sectorial. O performanță de excepție a fost înregistrată de CEC Bank, unde rezultatul net a crescut de 17 ori, ajungând la 171,5 milioane de lei. 

Acest articol a apărut în numărul 30 al revistei Capital, disponibil la chioșcuri în perioada 30 iulie – 5 august