Dacă anul trecut primul era deţinut de Compania Naţională a Huilei (CNH) cu 1,91 miliarde de lei, la 30 septembrie a.c. poziţia de lider îi revine altei companii din ograda statului, şi anume CFR SA, cu obligaţii restante de peste 2,53 miliarde de lei. În urmă cu 12 luni, compania feroviară de stat avea restanţe în jurul a unui miliard de lei.

Astfel, se poate observa o creştere de peste 150% a datoriei CFR SA către bugetul de stat într-o perioadă de 12 luni. La 30 septembrie 2012, CNH avea restanţe de 1,84 miliarde de lei.

Podiumul este întregit de Galaxy Tobacco (fosta fabrică Tutunul Românesc) cu 539 milioane de lei, în scădere faţă de acum un an, atunci când datoria companiei către bugetul de stat se ridica la 889 milioane de lei.

Pe locul 4 se află o altă companie de stat – CFR Marfă cu obligaţii restante de aproape 400 milioane de lei. A cincea poziţie din lista ruşinii îi revine companiei European Food, deţinută de fraţii Micula, care de mai bine de opt bani se află în proces cu statul român.

Pe locul şase a intrat Rompetrol Downstream cu o datorie de 142 milioane de lei. Reprezentanții companiei ne-au precizat că "sumele menţionate ca reprezentând creanţe bugetare datorate de Rompetrol Downstream sunt o parte din valoarea amenzii aplicate de Consiliul Concureţei prin decizia din decembrie 2011".

"Precizăm că în prezent compania derulează toate procedurile legale în faţa instanţelor pentru suspendarea şi anularea respectivei decizii. În paralel, potrivit dispoziţiilor legale aplicabile, Rompetrol Downtream a început procedura obţinerii eşalonării la plată a respective creanţe, cererere care se află în curs de soluţionare. În ceea ce priveşte sancţiune dispusă de Consiliului Concurenţei, considerăm că comportamentul  pe  piaţă  al  Rompetrol  a  fost  întotdeauna unul independent şi a vizat exclusiv respectarea prevederilor legale în vigoare", ne-au declarat reprezentanții grupului Rompetrol.
Lista continuă cu Silo Impex (114,4 milioane de lei), sumă apropiată de următoarea clasată – Poşta Română.

Pe ultimele două locuri se află Romstrade, firmă deţinută de regele asfaltului Nelu Iordache, patronul Blue Air, şi Telecomunicaţii CFR.

Aşa cum se poate vedea din tabelul de mai jos jumătate din cei mai mari zece datornici de stat sunt companii de stat, iar cealaltă jumătate sunt companii private.

Companie        Restanţe la bugetul de stat
                               (Mil. lei)

  1. CFR SA                                   2538
  2. CNH                                       1844
  3. Galaxy Tobacco                        539
  4. CFR Marfă                                394
  5. European Food                        197
  6. Rompetrol Downstream           142
  7. Silo Impex                                114,4
  8. Poşta Română                          114,15
  9. Romstrade                                64,9
  10. Telecomunicaţii CFR                   61

    Sursa: ANAF

Vezi mai jos lista ruşinii din 30 septembrie 2011.
Companie                               Obligaţii restante la bugetul de stat
                                                     Mil. lei)
    

  1. Compania Naţională a Huilei    1.911
  2. CFR SA                                     1.032
  3. Galaxy Tabocco                          889
  4. CFR Marfă                                   265
  5. Electrificare CFR                          259
  6. European Food                           152
  7. SNLO                                          141
  8. Termoelectrica                            130
  9. Poşta Română                            108
  10. Silo Impex                                    90