Top 10 parlamentari cu economii și investiții de peste jumătate de milion de euro, arată o analiză Europa Liberă bazată pe cele mai recente declarații de avere.

Cei zece parlamentari care dețin cei mai mulți bani în conturi bancare și în investiții, fie ele acțiuni la companii sau fonduri de investiții și de pensii, cumulează nu mai puțin de 35 de milioane de euro. Adică peste 60% din totalul deținut la acest capitol de toți cei 465 de parlamentari la un loc – aproape 56 de milioane de euro.

1. Ana Birchall – PSD: 23,4 milioane euro. Social-democrații conduc

Vicepremier pe probleme de parteneriate strategice și vicepreședinte al PSD, deputata deține investiții de tip „securities”, în companii din străinătate, estimate la 23 de milioane de euro. În plus, Birchall mai deține în conturi, în fonduri de investiții sau alte produse financiare, peste 400.000 de euro. 

2. Remus Borza – Independent: 3,32 milioane euro

Deputatul plecat din ALDE are acțiuni în valoare de aproximativ 3,3 milioane de euro la Polisano Pharmaceuticals, firmă unde deține 11,4% din acțiuni, precum și la Poiana Ciucaș S.A., unde este asociat cu 20%, alături de compania omului de afaceri Gruia Stoica, Grampet, condamnat cu suspendare pentru corupție. Restul sumelor deținute în conturi sunt în jur de 12.000 de euro. Avocat și specialist în insolvențe, Borza deține casa de insolvență Euroinsol, care a avut contracte cu mari companii de stat, aflate în pragul falimentului – cele mai notorii fiind Hidroelectrica, Uzinele Reșița sau Plafar. 

3. Călin Popescu Tăriceanu – ALDE: 3,13 milioane euro

Președintele Senatului și liderul ALDE este unul dintre cei mai bogați parlamentari. Tăriceanu deține peste 2,29 milioane de euro ca profit nerepartizat de la firma sa, Automotive Trading Services, pe care o controlează cu 85%. Tăriceanu mai deține acțiuni în valoare de aproximativ 98.000 de euro la firmele Automotive Trading Services, Intervam, Sopas (Servicii financiare și leasing), BRD, Transgaz și Banca Transilvania. 

 

4. Tit Liviu Brăiloiu – PSD: 1,23 milioane euro

Senatorul PSD este și el unul dintre cei mai bogați parlamentari. El deținea cash, în conturi, 1,18 milioane euro, la data completării celei mai recente declarații de avere. Brăiloiu mai deține acțiuni la firmele Complex Palas Pelican, din stațiunea Mamaia, la Ospitalitatea Romtour, Montimpex și National Service Group. Brăiloiu, fost prefect de Constanța, numit în 2009 în guvernarea PDL-PSD, are afaceri în Spania și este milionar în euro, conform revistei Capital. El este și parlamentarul care a dat cei mai mulți bani cu împrumut, peste un milion de euro.

5. Eugen Bejinariu – PSD: 1,05 milioane euro

Deputatul PSD, aflat la al patrulea mandat de parlamentar, deține acești bani cash, în conturi. Bejinariu a fost secretar general al Guvernului, pe vremea lui Adrian Năstase, iar anterior a condus RA-APPS. Bejinariu a scăpat de urmărirea penală, fiind protejat de colegii săi parlamentari, care nu i-au ridicat imunitatea. 

6. Damian Florea – PSD: 843.000 euro

Deputatul PSD deține grosul acestei sume în acțiuni la Fondul Proprietatea (aproximativ 719.000 euro), dar și din cumpărarea unei creanțe de la altcineva, de pe urma căreia are de recuperat peste 75.000 de euro de la Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor (de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților). Florea a schimbat partidele adesea. A făcut parte din FSN, apoi din PDSR. A trecut apoi la PUR (PC), partidul fondat de omul de afaceri Dan Voiculescu, pe listele căruia a și intrat în Parlament, în 2004. De atunci, este parlamentar. În 2016, a candidat din partea ALDE, apoi a trecut la PRO (partidul lui Victor Ponta), pentru ca din 2018 să intre în PSD. În anii 90, a fost consilier al miniștrilor de Interne George Dănescu și Doru Tărăcilă.

7. Viorel Ștefan – PSD: 725.000 euro

Deputatul PSD este vicepremier în cabinetul Dăncilă și fost ministru de Finanțe. Cea mai mare parte a investițiilor sale o reprezintă cea din firma TTS, unde deține aproape 10% din acțiuni, în valoare de peste 3 milioane de lei. Grupul TTS se ocupă cu transporturile de mărfuri pe Dunăre, pe calea ferată și rutiere. Ștefan mai are acțiuni și la companiile Navrom-Bac și Navrom-Rep, din Galați, care controlează BAC-ul de traversare a Dunării. De altfel, Ștefan a fost directorul Navrom, în anii 90, pe când compania era de stat.

 

8. Robert Boroianu – PNL: 719.000 euro

Deputatul liberal de Constanța deținea, la data celei mai recente declarații de avere (iunie 2018), 39% din acțiunile firmei de mezeluri și procesare a cărnii Gepeto Impex, din Constanța. În firmă a mai fost cooptat în 2018 și președintele PNL Constanța, consilierul județean Gheorghe Muhscină, un alt politician implicat în mai multe afaceri.

9. Robert Turcescu – PMP: 680.000 euro

Deputatul deține sume importante în conturi, depozite bancare, dar și în fonduri de investiții de la băncile Erste sau Raiffeisen. Turcescu are de asemenea titluri de stat și acțiuni la bursă pe companiile OMV Petrom, Romgaz, Transelectrica, Comnord, Oil Terminal, Romcarbon, Transgaz, Banca Transilvania și Teraplast. Fost jurnalist și realizator de emisiuni, Turcescu a intrat în politică, după ce a recunoscut că a lucrat în paralel atât ca jurnalist, cât și ca ofițer „acoperit” al Direcției de Informații a Armatei. 

10. Cristian Dumitrescu – PSD: 520.000 euro

Senatorul PSD deține sume importante de bani în conturi, depozite și fonduri de investiții sau de pensii private. El este, de asemenea, acționar la firmele Cicero, Bucovina Tex (firmă de tricotaje și haine) și Frazzi. Dumitrescu se află la al șaselea mandat de parlamentar, fiind ales în Parlament încă din 1992. Înainte de 1989, Cristian Dumitrescu declară că a fost jurnalist, iar între 1990 și 1992, diplomat în MAE, plecat la studii în Franța.