Un nou studiu al cercetătorilor americani, publicat în jurnalul “Sleep”, a scos la iveală că o proastă calitate a somnului crește cu 50% riscul declinului mintal, echivalentul îmbătrânirii creierului cu cinci ani, potrivit. Dr. Safwan Badr, președinte la American Academy of Sleep Medicine. Acesta atrage atenţia că un somn sănătos implică atât cantitate, cât și calitate. Informația confirmă datele alarmante care arată că o noapte nedormită produce aceleași schimbări în creier ca o lovitură puternică la cap.

Soluţia care poate părea ca fiind cea mai rapidă şi la îndemână o reprezintă pastilele de dormit, dar acestea pot da dependenţă, atât de ordin fiziologic, cât şi psihologic, scrie eva.ro. Există însă remedii mai simple şi mai sănătoase pentru un somn odihnitor, unele dintre ele bazate exclusiv pe alimentaţia de zi cu zi. Şi asta pentru că, spun specialiştii, multe alimente conțin în mod natural substanțe care ajută organismul să se refacă printr-un somn de calitate.

1. Nuci

Nucile reprezintă o sursă bună de triptofan, un aminoacid care stimulează somnul, prin producția de serotonină și melatonină, adică hormonul care stabilește ciclurile de somn-trezire. În plus, cercetătorii de la Universitatea din Texas au descoperit că nucile conțin o sursă proprie de melatonină, spre deosebire de alte alimente care ameliorează calitatea somnului.

2. Migdale

Migdalele au un conținut bogat de magneziu, un mineral necesar pentru un somn de calitate și pentru construcția oaselor.

3. Brânză

În trecut, se spunea că laptele cald e un adevărat hipnotic, dar majoritatea produselor lactate, inclusive brânza, au acest efect datorită calciului, care ajută creierul să folosească triptofanul pentru a produce melatonina care declanșează somnul.

4. Salată verde

O salată la cină ar putea accelera ora de culcare, deoarece conține lactucarium, o substanţă care are proprietăți sedative.

5. Usturoi

Este un aliment ce ajută la uscarea membranelor mucoase și la deschiderea căilor respiratorii, care, teoretic, pot reduce șansele de a sforăi și de a vă ajuta să dormiţi mai bine.

6. Ton

Peștii precum tonul, halibutul și somonul sunt bogați în vitamina B6, o vitamină de care organismul are nevoie pentru a produce melatonină și serotonină.

7. Orez

Orezul alb are un indice glicemic ridicat, iar consumul acestuia va reduce semnificativ timpul necesar pentru a adormi, potrivit unui studiu australian. Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că persoanele care consumă o masă ce include orez de iasomie adorm mai repede decât atunci când mănâncă alte tipuri de orez.

8. Suc de cireșe

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Pennsylvania și cea din Rochester,  aceste frcute delicioase cresc în mod natural nivelul de melatonină. În studiu, participanții care au băut suc de cireșe au observat o ameliorare a simptomelor de insomnie comparativ cu cei care au consumat o băutură de tip placebo.

9. Ceai de mușețel

 

Nutriţioniştii susţin că un consum moderat de ceai este asociat cu o creștere a glicinei, o substanță chimică ce relaxează mușchii și nervii și acționează ca un sedativ ușor, reducând stările anxioase.

10. Miere

Zaharul natural regăsit în miere crește ușor nivelul insulinei și permite triptofanului să intre mai ușor în creier. O lingură înainte de somn sau amestecată cu ceai de mușețel te poate ajuta să ai un somn liniștit.