Iulian Chifu, profesor la SNSPA București, specializat în Analiza de Conflict, Decizie în Criză, reconstructive post-conflict, studii prospective, a scris despre evenimentele recente din Statele Unite ale Americii, considerând că președintele în exercițiu, Donald Trump, își încheie mandatul demonstrând că nu ar fi trebuit să ajungă niciodată preşedinte.

În plus, acesta este de părere că ”democrația fără meritocraţie, fără responsabilitate poate aduce în prim plan personaje precum Donald Trump, care aruncă în aer America pentru zeci de ani!”

”Donald Trump este în război cu America”

Iulian Chifu, fost consilier  al președintelui României pentru Afaceri Strategice, Securitate și Politică Externă între septembrie 2011 și 21 decembrie 2014, a mai notat că președintele american în exercițiu este în război cu Constituția americană, cu democrația și cu legea. Acest ”război” cu SUA este subliniat de poveștile prin care Donald Trump i-a menținut captivi pe americani și care i-a convins să vină la Washington pentru a protesta în ziua în care Joe Biden era validat simbolic și formal.

Mai mult decât atât, oamenii care au venit la protest au fost ”aruncați” asupra Congresului pentru ca Trump să se mențină la putere, dincolo de votul poporului american.

”Donald Trump e în război cu America. E în război cu Constituţia americană, cu democraţia, cu legea. Cum altfel poţi să menţii poveşti şi iluzii care frizează patologicul şi să menţii captivă o întreagă populaţie care are încredere în tine, incitând-o să vină la Washington, să protesteze în ziua validării simbolice şi formale a preşedinţiei contracandidatului tău, şi să o arunci asupra Congresului pentru a te menţine la putere dincolo de votul poporului american, a statelor, a Electorilor?

Cum e posibil ca să te rupi de propriul tău partid, Partidul Republican, care te-a susţinut, să te rupi de ramura legislative aleasă pe care vrei să o răstorni, de administraţiile statelor americane, inclusive republican, care au organizat şi desfăşurat alegerile, de curţile de justiţie care au judecat, şi de propria administraţie centrală, ba chiar de propriul vicepreşedinte? Iată cum. Iată unde duce spirala tăcerii, unde duce ocrotirea orgoliului unui personaj, fie şi preşedinte de stat, unde duce să nu spui adevărul întotdeauna şi la timp. Cu orice risc!”, scrie Iulian Chifu.

Consilierii lui Trump, exasperați

Consilierii președintelui în exercițiu au rămas fără cuvinte și nu au mai avut nicio reacție în fața lui Donald Trump, transmițând public că președintele a înnebunit și nu mai poate fi controlat. Trump s-a certat cu staff-ul său, cu congresmenii republicani și chiar cu vicepreședintele său pentru că aceștia nu făceau ce dorea el, deșii s-a spus că acțiunile sale sunt neconstituționale.

”Cetăţeanul Donald Trump, cu umorile şi limitele sale, cu toate metehnele sale, s-a revărsat şi a preluat rolul Preşedintelui Donald Trump, care nu a mai putut fi îndiguit de proprii colaboratori, de instituţiile democratice ale statului american, de lege. Şi s-a revărsat peste America.

S-a certat cu congresmenii republicani, cu stafful său, cu propriul vicepreşedinte pentru că nu făceau ceea ce vroia el, chiar dacă i s-a spus că e ilegal, imposibil, nedemocratic, neconstituţional. Liderul majorităţii republicane din Senat a fost atacat, alături de numărul doi pentru care Trump a ameninţat că-i va pune un contracandidat în alegerile viitoare. Presiuni, ameninţări, şantaj, totul pentru a rămâne la putere dincolo de vot, de lege.”, mai scrie Iulian Chifu, profesor la SNSPA, pentru adevărul.ro.

”Evenimentele de ieri sunt incalificabile”

”Luarea cu asalt a Congresului era de neconceput. Şeful Executivului American, preşedintele Trump, a fost cel care şi-a trimis trupele de susţinători fanatici, extremişti, contra Congresului. În cea mai mare democraţie a lumii. Fiecare va plăti, începând cu fiecare participant care a pătruns în Congres şi terminând cu Donald Trump, care devine un cetăţean obişnuit din 20 ianuarie.

Şi va ajunge, foarte probabil, în faţa instanţelor. Iar cea mai suprarealistă imagine a fost cea a unui comunicat în care vicepreşedintele American, alături de şefii Camerelor, de Ministerul Apărării şi Primarul Washingtonului luau măsuri pentru încheierea dezordinii iar Preşedintele american nu se mai afla nicăieri în spaţiul gestionării haosului pe care l-a creat.”, este de părere Chifu.