Francezii de la Total, una din şapte cele mai mari companii petroliere din lume, au semnat două angajamente cu Republica Senegal care le permit să desfăşoare activităţi de explorare la mare mare adâncime şi la foarte mare adâncime. Primul acord implică un contract de explorare şi producţie pentru blocul Rufisque Offshoe Profond, care acoperă o arie de 10.357 de kilometri pătraţi. Total a anunţat că va opera 90% din acest perimetru, alături de Petrosen (Société Nationale des Pétroles du Sénégal), care deţine restul de 10%. Grupul a mai semnat un acord de cooperare cu Petrosen şi Ministerul Energiei din Senegal potrivit căruia Total va realiza studii de evaluare a potenţialului de explorare a blocurilor la foarte mare adâncime din Senegal şi va deveni operator al unui bloc de explorare.

După acest anunţ, African Petroleum a ridicat pretenţii asupra blocului Rufisque Offshore Profond (ROP), pretenţii care ar putea declanşa o dispută asupra licenţei de explorare tocmai când ţara vest-africană se pregăteşte să înceapă producţia de petrol după o serie de descoperiri promiţătoare. Compania lui Timiş pretinde că deţine drepturile de operare pentru 90% din ROP.

„În conformitate cu prevederile acordului de producţie din cadrul ROP, blocul rămâne activ cu excepţia cazului în care şi până la încheierea procedurii de reziliere de către Republica Senegal“, se arată în declaraţia African Petroleum.

Guvernul senegalez a anunţat anterior că a anulat contractul, deoarece African Petroleum nu şi-a îndeplinit angajamentele, fără a oferi detalii. Compania petrolieră de stat Petrosen spune, de asemenea, că acest contract a fost reziliat în aprilie 2016.

Disputa dintre Frank Timiş şi Total vine la câteva zile după ce firma sa Timis Corporation şi-a vândut participaţia de 30% deţinută în cadrul a două blocuri de explorare petrolieră offshore la mare adâncime din Senegal către British Petroleum (BP) pentru peste 150 mil. euro. Evenimentul a avut loc la mai puţin de trei ani după ce Timiş a vândut 60% din participaţie americanilor de la Kosmos Energy pentru circa 300 mil. euro.

CITIŢI ŞI Frank Timiş a încasat peste 150 mil. euro de la British Petroleum pentru o participaţie din Senegal

 

În ultima perioadă, omul de afaceri Frank Timiş a fost prins într-o serie de probleme juridice create de intrarea în insolvenţă a producătorului de minereu de fier African Minerals. Compania, care în urmă cu şase ani avea cea mai mare capitalizare de pe piaţa alternativă a Bursei de la Londra, este asaltată de creditori.

CITIŢI ŞI China încearcă să recupereze 700 mil. dolari de la milionarul Frank Timiş

Frank Timiş are o avere estimată la 270-280 mil. euro, în ultima ediţie a Top 300 Capital. El ocupă locul 11 în top. În urma tranzacţiei cu BP averea sa sporeşte cu peste 50%. În 2012, Frank Timiş a fost desemnat de revista Capital cel mai bogat român.