Cu o valoare de peste 2 mld. de lire sterline în perioada sa de vârf, African Minerals a devenit cea mai importantă victimă a prăbuşirii preţului la minereu de fier din 2014. În luna martie a acestui an, producătorul de minereu de fier African Minerals a intrat în faliment după ce nu a reuşit să-şi achite datoriile către creditorul şi partenerul său în proiectul minier Tonkolili (Sierra Leone), chinezii de la Shandong Iron and Steel Group.

„Am pierdut 252 mil. dolari. Cash. Banii familiei mele. Este cea mai mare pierdere financiară pe care am avut-o vreodată. Dar nu este vorba de bani, ci despre efortul pe care l-am depus. Şapte ani din viaţa mea. Şi inima“, a declarat Frank Timiş pentru The Sunday Times, în primul interviu de după prăbuşirea African Minerals.

 După ce a preluat de la bănci o parte din datoriile African Minerals şi a cerut rambursarea imediată a împrumutului, Shandong Iron and Steel Group, care deţinea 25% din proiectul Tonkolili, a preluat controlul asupra companiilor care deţin proiectul minier din Sierra Leone.

„Dezamăgirea mea este că oamenii în care chiar aveam încredere – am crezut că am cei mai buni parteneri în chinezi – m-au trădat. Dar am alte active, afaceri cu valoare de miliarde. Petrol. Mangan. Uraniu. Mă voi pune din nou pe picioare“, spune Frank Timiş.

Şi London Mining, o companie care deţine mina Marampa de lângă Tonkolili, a intrat în faliment anul trecut. Mina a fost cumpărată atunci de Frank Timiş, prin Timis Mining Corp., care s-a împrumutat cu 20 mil. dolari de la Cape Lambert Resources din Australia pentru această achiziţie. După ce a preluat mina Marampa, Frank Timiş a permis accesul producătorului la infrastructura feroviară şi portuară a African Minerals. 

„Am întrebat atunci consiliul director: «Îmi permite-ţi ca Timis Corporation, compania familiei mele, să analizeze oportunitatea?» Au spus da“, povesteşte Timiş. Tranzacţia i-a înfuriat pe unii investitori, care au pretins că Timiş se îngrijea de el în timp ce ei au fost lăsaţi să încaseze pierderea. „Nu e adevărat. Am cumpărat London Mining pentru că African Minerals nu şi-o permitea“, spune milionarul român.

African Minerals şi London Mining au fost afectate puternic de costurile legate de izbucnirea focarului de Ebola din Africa de Vest şi de prăbuşirea preţurilor la minereu de fier de pe parcursul anului trecut.

La sfârşitul lunii noiembrie, African Minerals şi-a închis operaţiunile din Sierra Leone din lipsa capitalului de lucru, iar acţiunile sale sunt suspendate de la tranzacţionarea pe Bursa de la Londra din 20 noiembrie din cauza incertitudinii cu privire la viitorul companiei.

În 2012, Frank Timiş a fost desemnat de revista Capital cel mai bogat român.