Theodor Paleologu, candidatul PMP la alegerile prezidenţiale, este de părere că România are nevoie de un diplomat care să-i restabilească prestigiul internaţional şi care să creeze consens în interiorul societăţii. El a acuzat faptul că dezbaterea electorală privind proiectele candidaţilor la cea mai înaltă funcţie în stat este „bruiată” de o criză guvernamentală.

În opinia sa, este nevoie de o „modificare mai amplă” a Constituţiei, astfel încât preşedintele să capete atribuţii sporite, care să-i permită în situaţii de criză să dizolve rapid Parlamentul şi să provoace alegeri anticipate.

Întrebat dacă ar alege să fie președinte -jucător sau preşedinte-mediator, Paleologu a răspuns direct: „Mediator scrie în Constituţie. Eu am de gând să respect Constituţia actuală, propunând totodată revizuirea ei. Mai are o atribuţie importantă preşedintele, aceea de a se adresa naţiunii prin mesaje în faţa Parlamentului”.

El a făcut și o analiză a campaniei electorale, susținând că singurul plus este participarea sa.

„În rest, numai minusuri pentru că cei care se consideră gata intraţi în turul II, nu ştiu pe baza căror sondaje fanteziste, refuză dezbaterea. Nici Iohannis, nici Dăncilă, nici Barna nu vor să dezbată şi pun tot felul de condiţii ridicule despre care ştiu că nu se pot îndeplini. Iohannis a spus din start că el nu discută cu nimeni, că el e deasupra tuturor. Doamna Dăncilă spune că ea nu discută decât cu Iohannis, Barna spune că nu discută decât cu Iohannis şi Dăncilă. Practic, nu avem niciun fel de dezbatere şi eu cred că această atitudine e complet iresponsabilă şi că este o atitudine de dispreţ faţă de popor şi de democraţie.

Un al doilea minus foarte grav este că dezbaterea privind următorii 5 ani este bruiată de o criză guvernamentală şi toată lumea discută în acest moment despre câte voturi are Ludovic Orban, cine intră la guvernare, ce condiţii pune UDMR, ce condiţie pune Ponta, ce condiţii pune Tăriceanu şi aşa mai departe. Adică, în loc să avem o dezbatere serioasă despre proiecte pentru viitor, vorbim despre nişte şmecherii parlamentare absolute lamentabile”, a arătat Paleologu.