Testare obligatorie pentru cei care doresc să meargă în Norvegia. Autoritățile au decis, miercuri, să impună testarea obligatorie la coronavirus pentru cei care doresc să treacă granița.

În cazul în care turiștii se opun, autoritățile au mai menționat că riscă o amendă dură, de aproape 2.000 de euro.

Ministrul norvegian al Justiției, Monica Mxaeland, a declarat că testarea a fost implementată având în vedere creșterea riscului de contaminare cu coronavirus, notează AFP.

„Acum, când vedem că riscul de contaminare cu virusul creşte, punem în aplicare noi măsuri”, a declarat ministrul norvegian al justiţiei Monica Mxaeland, în timpul unei conferinţe de presă. „Odată ce capacitatea de depistare va fi întărită, obiectivul nostru va fi de a introduce un test obligatoriu la frontiere”, a adăugat ea.

Norvegia, printre țările cu cele mai stricte reguli

Norvegia se numără deja printre ţările din Europa ce dispun de cele mai stricte reguli pentru intrarea pe teritoriul său. Persoanele sosite trebuie să prezinte un test negativ efectuat în decursul ultimelor 72 de ore. Apoi trebuie să se înregistreze la autorităţile locale, iar majoritatea dintre ele trebuie să respecte o carantină de şapte zile.

Ele trebuie de asemenea să se supună unui nou test până la maxim 24 de ore de la sosirea pe teritoriul norvegian, cerinţă ce nu este respectată de toţi şi care va fi prin urmare înlocuită printr-un test obligatoriu imediat.

Cei refractari vor fi pasibili de o amendă de 20.000 de coroane norvegiene, circa 1.930 de euro.

0,4% dintre norvegieni au fost vaccinați

Chiar dacă rata de contaminare în această ţară nordică este relativ scăzută la scară europeană, o recrudescenţă a noilor cazuri a fost înregistrată în ultimul timp, în special după sărbătorile de sfârşit de an.

Dintr-o populaţie de 5,4 milioane de locuitori, circa 25.000 de persoane au primit deja o primă doză de vaccin. Asta înseamnă o rată de 0,47%.

Regele Harald al V-lea al Norvegiei şi soţia sa, regina Sonja, au fost vaccinaţi miercuri împotriva COVID-19.

Ambii sunt în vârstă de 83 de ani şi, prin urmare, sunt consideraţi a fi în categoria de risc. Ei urmează să primească următoarea doză de vaccin în aproximativ trei săptămâni.

Ţara scandinavă a înregistrat până acum 509 decese asociate COVID-19 şi circa 56.600 de infectări.

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea