Elon Musk jubilează! Fondatorul Tesla a ajuns cel mai bogat om din lume pe fondul unei capitalizări pe bursă spectaculoase a companiei care l-a făcut celebru.

Cu atât mai mult Musk are motive de bucurie, în condițiile în care mulți analiști de profil consideră capitalizarea fulminantă a Tesla ca fiind anormală.

Compania condusă de Elon Musk nu doar că are o experință pe piață mult mai mică decât a competitorilor săi, dar și la capitolul producție de autoturisme este depășită net de aceștia.

La un pas de clubul select al companiilor evaluate la 1.000 de miliarde

Atfel, cotaţia acţiunilor producătorului de automobile electrice Tesla Inc a crescut vineri cu 5,6%, ceea ce a dus capitalizarea de piaţă a companiei fondate de Elon Musk la peste 800 miliarde de dolari, la un pas de clubul select al companiilor evaluate la 1.000 de miliarde de dolari, transmite Reuters.

Această ascensiune spectaculoasă a acţiunilor Tesla au făcut din Elon Musk este cel mai bogat om de pe planetă cu o avere de 188,5 miliarde de dolari.

Pe baza cotaţiei înregistrată vineri de acţiunile Tesla, participaţia de 21% deţinută de Elon Musk la constructorul de automobile electrice are o contribuţie de peste 170 de miliarde de dolari la avea sa, depăşind capitalizarea de piaţă combinată a celor trei mari constructori auto din Detroit, General Motors, Ford Motor Co şi Fiat Chrysler Automobiles.

Producție disproporționată

În precedenta şedinţă de tranzacţionare, valoarea de piaţă a Tesla a depăşit 774 miliarde de dolari, devenind a cincea cea mai valoroasă companie de pe Wall Street, imediat după Alphabet Inc (firma mamă a Google) dar înaintea reţelei sociale Facebook Inc.

Capitalizarea de piaţă a Tesla este una anormală având în vedere că este vorba de un constructor auto cu o vechime de doar 17 ani şi a cărui producţie este mult mai mică decât cea a rivalilor Toyota Motor, Volkswagen şi General Motors.

Comparativ, Tesla produce aproximativ o jumătate de milion de autoturisme pe an, iar Volkswagen a vândut aproape 11 milioane de autovehicule în 2019.