Dr. Cornelia Scărlătescu, medic specialist de medicină internă, a spus că speră ca limita de termoscanare să nu fie 37 de grade, scrie DC News.

Nu e corect

”De la 15 mai se spune că se va interzice accesul în magazine, mijloace de transport, instituţii dacă ai peste 37 de grade. Mai mult, ai putea avea neplăceri în sensul trimiterii la consult medical, testare etc. Sper, însă, ca limita de termoscanare să nu fie 37 de grade. Asta pentru că vine vara şi oamenii se încălzesc, temperatura corpului este mai mare seară decât dimineaţă, poate ajunge la 37,1 – 37,2 grade şi toate femeile fertile aflate la ovulaţie au o temperatură bazală mai mare cu 0,4-0,5 grade faţă de zilele dinaintea ovulaţiei, deci în jur de 37,1 – 37,2 de grade”, spune medical.

Temperatura de bază

”Mai mult chiar, temperatura bazală se poate menţine peste 37 de grade în următoarele săptămâni, până la începutul trimestrului al doilea de sarcină, dacă a avut loc concepţia şi nidarea produsului de concepţie în uter”, subilinază Cornelia Scărlătescu . Dar, și alte circumstanţe cresc temperatura corpului, cum ar fi: arsuri solare severe; insolaţia (cauzată de expunerea la temperaturi ridicate); efort fizic intens; erupţia dentară; stres; somn sub 3 ore; alergii; consum de alcool cu o seară înainte, anumite tipuri de cancer, intoxicaţii, unele medicamente (antibioticele, antihipertensivele, anticonvulsivantele), unele boli autoimune şi inflamatorii (inclusiv artrita reumatoida şi boala Crohn). Prezenţa unor cheaguri (trombi) pot creşte temperatura bazală, în afara afecţiunilor bacteriene, virale sau produse de alţi patogeni. Cred că o limită mult mai rezonabilă pentru scopurile de screening termic al populaţiei ar trebui să înceapă de la 37,4-37, 5, cel puţin pentru femei”, a explicat specialistul.

Ovulația, o problemă

”Lungimea ciclului menstrual variază de la o femeie la alta și de la un ciclu la altul, dar, în mod obișnuit, durează între 23 și 35 de zile. Ovulația are loc, de obicei, cu 12-16 zile înainte de următorul ciclu menstrual. Multe femei cred că ovulează în ziua a 14-a, dar aceasta este doar o valoare medie. Majoritatea femeilor ovulează de fapt într-o zi diferită a ciclului menstrual, iar acest lucru va varia și de la ciclu la ciclu”, mai spune dr Scărlătescu.