Acest termen a fost specificat în anexa la contractul Arkad, semnată în luna septembrie, care inițial prevedea ca ruta gazelor să fie finalizată în iunie, dar din cauza coronavirusului s-a admis o amânare. Cu toate acestea, nu avem nicio transmisiune în direct pe Facebook, nici tăiere de panglici și nici povești despre hubul regional de gaze. De asemenea, nu există nici informații publice despre până unde a ajuns construcția conductei de gaz de la granița turcă la cea sârbă, pentru care compania de stat Bulgartransgaz va plăti 2,15 miliarde de leva și cel puțin încă 250 milioane de leva în dobânzi peste această sumă, transmite capital.bg.

Este posibil ca, din cauza celui de-al doilea val de COVID-19, să fi fost semnat un nou acord suplimentar și să se fi convenit noi termene, dar dacă lucrurile stau astfel, vom afla câteva săptămâni mai târziu, așa cum s-a întâmplat și cu anexa în sine. În același mod, cu o întârziere de peste o lună, au fost publicate contractele cu subcontractanții Arkad, care sunt în principal companii rusești și bieloruse.

Desigur, nu este exclus ca în zilele următoare, prim-ministrul bulgar Borisov să declare gazoductul finalizat, pentru a risipi îndoielile (în special ale Rusiei) că există o altă întârziere. Dar dacă în mod real va fi posibil transportul gazelor naturale prin acesta se va ști doar în ianuarie. De asemenea, știrile despre continuarea Turk Stream în Bulgaria probabil că nu sunt foarte dorite de autorități acum, când Statele Unite impun în mod deschis sancțiuni Turciei pentru achiziționarea de echipamente militare rusești și discută despre altele suplimentare la proiectele energetice rusești Nord Stream II și Turk Stream.

Termene flexibile și penalități care dispar

Contractul cu Arkad a fost semnat pe 19 septembrie 2019 și prevedea construcția conductei de gaz în două etape. Prima – în cel mult 250 de zile, astfel încât să asigure o posibilitate tehnică pentru transportul gazelor, utilizând infrastructura disponibilă a „Bulgartransgaz”, iar a doua – în cel mult 615 de zile, în care totul trebuie să fie complet gata. Primul termen a expirat pe 4 iunie 2020, deoarece scrisoarea de contract pentru începerea construcției este din 24 septembrie 2019.

Odată cu anexa, semnată de rusul Iurii Shvetsov, care administrează deja Arkad, cele două termene sunt unite într-unul nou – de 448 de zile, până la care contractantul trebuie să finalizeze integral construcția Turk Stream prin Bulgaria. De aici vine data de 15 decembrie 2020 pentru finalizarea conductei de gaz.

Cu toate acestea, acordul suplimentar prevede în mod explicit că pot exista noi întârzieri din cauza evenimentelor extraordinare care nu sunt prevăzute în contract – de exemplu, noile restricții din cauza coronavirusului, care au fost introduse atât în Bulgaria, cât și în alte țări europene.Statul a renunțat deja la penalizări pentru prima întârziere a proiectului și nu ar fi surprinzător dacă ar face acest lucru din nou. În caz contrar, Arkad datorează pentru fiecare zi de întârziere o penalizare de 0,25% din valoarea contractului (1,1 miliarde de euro), sau 2,75 milioane de euro pe zi. Astfel, doar până la Anul Nou s-ar acumula aproximativ 40 de milioane de euro.Cu toate acestea, dacă există o întârziere suplimentară a construcției și transportul gazului nu poate fi asigurat începând cu 2021, Arkad va trebui să suporte penalitățile pe care Bulgartransgaz le va datora clienților săi. În ceea ce privește contractul cu Gazprom, însă, nu sunt prevăzute sancțiuni pentru neacordarea unei căi de transport către Serbia, ceea ce se poate explica prin faptul că firma rusă se află în spatele construcției gazoductului.

Dobânzile rămân

Conform contractului cu Arkad, contractantul trebuie să asigure finanțarea, iar Bulgartransgaz trebuie să ramburseze cheltuielile în termen de 120 de luni și la o rată a dobânzii anuală de 4,1% (propusă de executant). Și deși Bulgartransgaz a reușit să asigure finanțarea prin împrumuturi și fonduri proprii pentru rambursarea anticipată a celei mai mari părți a sumelor datorate către Arkad, va exista totuși o creștere a prețurilor. Odată cu anexa la contract, însă, s-a decis că suma plătită înainte de termen ar putea ajunge la maximum 517 milioane de euro și, prin urmare, pentru aceasta nu va fi percepută o dobândă de 4,1% de la Arkad. Pentru restul de aproximativ 600 milioane de euro, Arkad va ierta doar 3,8 milioane de euro din dobânzi, care altfel ar fi în jur de 130 milioane de euro pentru întreaga perioadă de 10 ani.