Specialistii (ingineri si muncitori calificati) reusesc sa imbine aspectul estetic deosebit cu functionalitatea teraselor verzi, indiferent de complexitatea proiectului.

Milucon este una dintre companiile specializate in hidroizolatii terase verzi care isi propune sa contribuie la devoltarea a cat mai multor spatii acoperite de vegetatie aflate la inaltime.

 

Ce este acoperisul verde si care este rolul acestuia?

Terasele acoperite de vegetatie pot fi personalizate in functie de factorii climatici, dimensiunea spatiului, dar si preferintele beneficiarului. Sistemele care stau la baza acestora sunt alcatuite din mai multe straturi, fiecare dintre ele avand un rol bine definit, printre care se afla si membranele hidroizolante aplicate de echipa Milucon.

Pe langa aceasta membrana, sistemul poate include si materiale speciale care impiedica radacinile plantelor sa treaca in stratul de hidroizolatie, dar si sisteme de drenare si irigatii.

 

Care sunt avantajele unui acoperis verde?

Pe langa efectul peisagistic si purificarea aerului, exista cateva beneficii majore ale teraselor acoperite cu vegetatie:

  • Retentia apelor pluviale – Un astfel de acoperis poate retine pana la 50% din precipitatiile anuale, ceea ce ajuta la diminuarea riscului de inundatii in perioadele ploioase sau atunci cand au loc averse puternice;
  • Efcientizarea izolatiei termice – Stratul de vegetatie are capacitatea de a proteja imobilele impotriva temperaturilor extreme si de a mentine o temperatura ambientala constanta, indiferent de anotimp;
  • Mai putin zgomot – Acoperisurile verzi abosorb zgomotul din mediul urban si atenueaza astfel socul resimtit de catre cetateni;
  • Reducerea poluarii – Substratul teraselor verzi retin factorii poluanti prezenti in aer, astfel ca acestia nu ajung in casele noastre, dar nici in sursele de apa potabila sau aerul pe care il respiram;
  • Protejarea hidroizolatiei de razele UV – Membranele folosite la impermeabilizarea teraselor si acoperisurilor sunt protejate eficient de razele soarelui, care duc la deteriorarea acesteia in timp si aparitia unor eventuale fisuri;
  • Protejarea hidroizolatiei impotriva variatiilor de temperatura – Stratul de hidroizolatie poate fi afectat de temperaturile extreme, dar mai ales de ciclul inghet/dezghet.

Din fericire, vegetatia si stratul de pamant reusesc sa prelungeasca durata de viata a hidroizolatiei, oferind un nivel ridicat de protectie;

  • Imbunatatirea calitatii vietii – Peisajele verzi au un efect vizual benefic asupra oamenilor si reduc nivelul de poluare chimica si fonica.

Pe termen lung, acestea pot contribui la eliminarea mai multor probleme grave de mediu cu care ne confruntam in prezent.

 

Tipuri de acopris verde si lucrari de exceptie

In functie de posbibilitatile constructive si cerintele clientilor, se pot realiza doua tipuri de acoperis verde:

  • Acoperis verde extensiv – Acest tip de acoperis verde se caracterizeaza printr-o vegetatie de inaltime redusa, dar si o greutate redusa a straturilor.

In functie de tipul suprafetei, care poate fi orizontala sau inclinata, se va alege tipul potrivit de plante;

  • Acoperis verde intensiv – Acoperisurile intensive sunt mai luxuriante, dat fiind ca acestea pot fi realizate cu plante, arbusti si copaci de inaltimi diferite.

Acestea se realizeaza de obicei pe terasele fara inclinatii semnificative si necesita un sistem de alimentare cu apa si drenaj bine pus la punct.

 

Cand se pot instala terasele verzi?

Specialistii Milucon executa astfel de lucrari in timpul sezonului cald, atunci cand plantele au toate conditiile necesare pentru a se prinde si dezvolta cat mai armonios.

Din punct de vedere legal, este nevoie de autorizatie doar in cazul in care proiectul vizeaza o cladire deja existenta, intrucat autoritatile trebuie anuntate cu privire la modificarile care urmeaza a fi implementate.

Cum arata un sistem de acoperis verde complet?

Straturile componente ale unei terase verzi/acoperis verde sunt dupa cum urmeaza:

  • Planseu din beton armat;
  • Hidroizolatie;
  • Termoizolatie;
  • Strat de protectie anti-radacini;
  • Strat de separatie geotextil;
  • Sistem de drenare, aerare si retinere a apei;
  • Sol vegetal;
  • Vegetatie.

Pentru toate aceste componente sunt utilizate materiale si tehnologii de ultima generatie care sa asigure o dezvoltare durabila a stratului de vegetatie, indiferent de plantele alese.

Din punct de vedere financiar, o astfel de investitie necesita o suma considerabila, care se va amortiza in timp datorita efectelor benefice asupra calitatii vietii.