„Orice dialog cât mai extins pe orice subiect nu poate fi decât un lucru bun. Astăzi o să avem o întâlnire cu ARB pentru a discuta a vedea exact și forma la care urmează să acționăm ca pe zona financiar-bancară să fie înțelese clar. Să nu mai fie temeri, aspecte neclare”, a spus Teodorovici, într-o conferință de presă comună cu Banca Europeană de Investiții.

  • Ce va ieși din discuția cu ARB trebuie să fie un pachet și pe modul de calcul, ce rămâne masă impozabila, ce acte se modifică. La pachet vom merge cu ele.
  • Masa activelor financiare va trebui să fie dimensionate în sensul de a stimula băncile să finanțeze eocnomia reală. Eu nu doresc ca ministru de finanțe să taxez vreo bancă Îmi doresc foarte mutl ca băncile să fie parteneri reali în ecpnomie, să finanțeze economia reală, să-și țină profiturile în România, să finanțeze economia din România, atât public cât și privat.
  • O să-i invitam pe cei din Pilonul II sa vedem care sunt argumentele. Astazi (miercuri n.r.) va fi transmisă invitația.

Menționăm că Guvernul a introdus, prin ordonanța 114/2018 o taxă aplicată băncilor în cazul în care dobânda ROBOR (dobânda medie la care băncile se împrumută între ele) depăeșește 2%. Având în vedere că ROBOR a stat în jur de 3% tot anul acesta, doar până acum băncile ar avea de plătit circa 5 miliarde de lei, potrivit unor estimări. De partea cealaltă, administratorii de pensii private au fost obligați să aducă sume importante pentru a își majora capitalul, concomkitent cu introducerea posibilității ca oamenii să opteze între a cotiza a fondurile private sau la pensia de stat. Aceste măsuri, susțin reprezentanții mediului financiar, ar pune pur și simplu la pământ zona bancară și ar goni din România administratorii de pensii private.