Executivul va adopta ulterior, prin HG, înfiinţarea FSDI și companiile de stat care vor fi preluate de acesta.

Obiectivul acestor fonduri nu este activitatea de privatizare, ci efectuarea de investiții financiare și dezvoltarea de proiecte sustenabile, subliniază Teodorovici.

”Astăzi am aprobat o Ordonanță de Urgență pentru a face primul pas pentru un obiectiv fundamental, care a fost foarte clar menționat și în Programul nostru de guvernare. Este un subiect despre care s-a discutat foarte mult, a trecut și prin Parlament, s-a adoptat atunci o lege, iar conform recomandării Curții Constituționale, Guvernul a decis să facă acest demers în două etape, prima etapă fiind aceea de a crea cadrul primar general în baza căruia să se poate crea astfel de instrumente financiare”, a declarat Teodorovici, la Guvernul României.

El afirmă că fiecare fond suveran va asigura României investiții sustenabile în zone care se dezvoltă, fondurile vor contribui la dezvoltarea economiei prin susținerea unor zone din industie, forma de organizare este de societăți românești pe acțiuni, iar condițiile de administrare se vor stabili prin OUG

Administrarea FSDI se va face în sistem dualist, de către un Consiliu de Supraveghere şi un Directorat.

”Primii membri ai Consiliului de supraveghere se numesc temporar de către acționar, Ministerul de Finanțe”, spune Teodorovici.

Prin activitatea Fondului vor fi susținute:
Ø        finanțări ale întreprinderilor în diverse etape ale dezvoltării, indirect, prin fonduri dedicate, indiferent de structura acționariatului, dacă și numai dacă aceste întreprinderi  sunt relevante pentru un anumit sector economic/industrial;
Ø        finanțări ale companiilor românești de importanță strategică (dezvoltarea sectoarelor cheie, în care companiile românești au șansa de a obține un avantaj competitiv la nivel global);
Ø        investiții în industrie;
Ø        investiții în proiecte de infrastructură;
Ø        finanțări ale start-up-urilor și ale întreprinderilor într-un stadiu incipient de dezvoltare;
Ø        creări de locuri de muncă în mod durabil, prioritar geografic în zonele cu dezvoltare mai puțin avansată și prioritar economic în sectoarele cu potențial ridicat de creștere economică;
Ø        stimulări ale inovației și a noilor tehnologii;
Ø        dezvoltarea capitalului uman și social pe termen lung;
Ø        creșterea competitivității economiei românești;
Ø        urmărirea strategiei energetice;
Ø        piețele de capital.

 

”Prin înființarea fondurilor suverane de dezvoltare și investiții se are în vedere crearea unor vehicule de investiții financiare (intermediere financiară) în acțiuni/participații în proiecte/companii profitabile, segment neacoperit în prezent pe piața financiară din Romania, care, pe de o parte, să aibă un rol multiplicator în economie pentru o dezvoltare sustenabilă și, pe de altă parte, să catalizeze/mobilizeze resurse financiare disponibile către sectorul real și proiecte profitabile”, precizează Ministerul de Finanțe.

Anterior, MFP anunţa că FSDI va fi acţionar la următoarele companii: Engie România, Electrica, Delgaz, E.ON Energie România, Biofarm, Chimcomplex, OMV Petrom, Telekom România, Antibiotice, Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune, Loteria Română, Societatea Naţională a Sării, IAR, OIL Terminal, Cupru Min, Unifarm, Societatea Naţională a Apelor Minerale, Compania Naţională a Apelor Minerale, Compania Naţională de Investiţii pentru Turism, Romgaz, Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale – Hidroelectrica, Aeroporturi Bucureşti, Nuclearelectrica, Imprimeria Naţională, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime, Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie, Conpet.

La rândul său, premierul Viorica Dăncilă, spunea înaintea ședinței de Guvern: „Discutăm în şedinţă un proiect de ordonanță de urgență prin care vom crea cadrul general privind condiţiile pe care o societate reglementată de Legea societăţilor nr. 31/1990 trebuie să le îndeplinească pentru a fi considerată fond suveran de dezvoltare şi investiţii”.

Potrivit acesteia, ar fi „nevoie de acest instrument financiar pentru susţinerea dezvoltării economice a României”.

Marți, ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, declara că proiectul de ordonanță de urgență privind înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții a primit toate avizele necesare. Acesta a precizat că după adoptarea OUG vor avea loc noi discuţii în coaliţie, cu ALDE, privind lista companiilor care vor intra în Fondul suveran.

 

Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică, pe 10 noiembrie, proiectul-cadru pentru înfiinţarea de fonduri suverane, invocând „o situaţie extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată, impunându-se adoptarea de măsuri imediate pe calea ordonanţei de urgenţă”.

„Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii – ordonanţa are acum forma finală, am convenit forma finală, sunt câteva modificări de formă, câteva precizări, şi noi credem că este un cadru care elimină orice risc pentru societăţile comerciale care vor intra în cadrul acestui fond şi, de asemenea, o ordonanţă care să creeze condiţiile ca un fond suveran de dezvoltare şi investiţii în România să contribuie în mod serios la dezvoltarea acestei ţări, aşa cum oriunde în lume aceste fonduri de dezvoltare sprijină economia, sprijină investiţiile şi nivelul de trai”, a declarat Liviu Dragnea.

Liderul PSD a mai arătat că restul actelor normative, necesare pentru ca Fondul să funcționeze, vor fi adoptate până la sfârșitul anului 2018.

Ex-premierul PSD Victor Ponta a declarat, referitor la înființarea Fondului Suveran de Investiții că reprezintă „cel mai mare furt” din ultimii 28 de ani în România. „În timp ce noi discutăm despre dosare, protocoale, poveşti nemuritoare, pe şest, după ce Curtea Constituţională a desfiinţat legea, la Guvern se merge mai departe cu ideea celui mai mare furt din 28 de ani de existenţă a României democratice: Fondul Suveran. Toţi cei care vor semna, după părerea mea, vor răspunde în faţa legii şi îmi pare rău – pe unii dintre ei i-am avertizat în acest sens. Tot ce mai are statul român, Transgaz, Romgaz, aeroportul, Hidroelectrica, trece în nişte mâini private, pe timp de nouă ani, mâini private din care după nouă ani să vedem dacă mai scoatem ceva. Sigur, mâini private numite de către puterea actuală”, a explicat Ponta, în cadrul unei conferinţe de presă

În luna iulie, Curtea Constituţională a admis toate sesizările formulate de opoziţie şi preşedintele Klaus Iohannis cu privire la Legea de înfiinţare a Fondului Suveran de Dezvoltare de Investiţii, motivând că un astfel de Fond trebuie înfiinţat prin hotărâre de guvern.