"Acordul cu organismele financiare internaţionale nu se rupe, el rămâne aşa cum este până în septembrie şi acest lucru a fost menţionat şi la Comisia Europeană în această săptămână. România trebuie să profite de perioada rămasă până în septembrie pentru a îndeplini cât mai multe angajamente asumate cu partenerii internaţionali şi a făcut acest lucru. Dau un singur exemplu, care a creat anumite costuri în rândul populaţiei: preţul la gaze. Guvernul României îşi respectă angajamentele. A luat decizia de creştere a preţului la gaze la 1 iulie exact aşa cum era asumat în calendarul asumat în faţa Comisiei Europene", a subliniat Teodorovici. 

În ceea ce priveşte posibilitatea încheierii unui nou acord, şeful de la Finanţe a menţionat că încă nu s-a discutat, dar ar putea fi analizată "după ce acesta se va finaliza". 

În urmă cu două zile, ministrul Finanţelor anunţa, pe contul său de Facebook, că Acordul României cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană continuă. 

Pe de altă parte, vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, declara, într-o conferinţă de presă la finalul ECOFIN, că reprezentanţii CE sunt îngrijoraţi în legătură cu programul privind balanţa de plăţi şi a recomandat autorităţilor române să folosească eficient timpul rămas până în septembrie pentru a adopta reformele necesare. 

'Suntem îngrijoraţi că programul privind balanţa de plăţi este, din nou, deraiat şi din nou nu suntem în măsură să încheiem revizuirea. În cursul precedentului şi actualului program s-au făcut multe progrese…. Din păcate, acum, trebuie spus că, referitor la evoluţiile fiscale, vedem o deviere clară în privinţa planurilor Guvernului român legate, de exemplu, de reducerea TVA-ului cu cinci puncte procentuale, până la 19%… Estimăm că anul următor deficitul bugetar al României ar putea ajunge la aproximativ 3% din PIB. Nu este un semnal liniştitor pentru pieţe această creştere rapidă a deficitului bugetar. Ne-am împărtăşit îngrijorările cu autorităţile române şi suntem gata să discutăm din nou. În ceea ce priveşte programul privind balanţa de plăţi, acesta expiră în septembrie şi recomandăm în continuare autorităţilor române să folosească eficient timpul rămas pentru a adopta reformele necesare', a spus Valdis Dombrovskis. 

Actualul program de asistenţă financiară UE în ceea ce priveşte balanţa de plăţi, convenit în mod oficial în octombrie 2013, se desfăşoară în paralel cu un acord stand-by cu FMI. Programul a fost de tip preventiv şi nu au avut loc trageri de fonduri. 

Programul a oferit sprijin pentru România în vederea consolidării stabilităţii macroeconomice, fiscale şi financiare şi îmbunătăţirii potenţialului de creştere şi de rezistenţă al economiei. În plus, un accent puternic a fost pus pe consolidarea capacităţii administrative, reforma administraţiei fiscale, îmbunătăţirea managementului finanţelor publice şi a guvernanţei şi restructurarea companiilor de stat.

AGERPRES