Volumul apelurilor telefonice, sms-urilor şi mesajelor de e-mail cu intenţie de fraudă creşte în perioada Sărbătorilor Pascale, atrage atenţia Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) într-un comunicat remis joi Agerpres.

Centrul a publicat un ghid cu informaţii esenţiale pentru evitarea celor mai întâlnire fraude realizate prin dispozitive electronice, disponibil la adresa https://cert.ro/vezi/document/cyber-scam-pliant-ecsm-2018.

În document, CERT-RO enumeră principalele tipuri de fraude prin dispozitive: metoda de fraudă „Mesaj de la şef”, fraude cu investiţii, fraude cu facturi, fraude la cumpărături online, emailuri tip phishing, frauda „Iubire prefăcută”, phishing prin sms, site-uri bancare false, sau apeluri telefonice de tip phishing.

CERT-RO transmite mai multe recomandări de evitare a fraudelor: evitarea apelării înapoi a unui număr necunoscut – este posibil ca acel număr să fie unul cu suprataxă sau la capătul celălalt al apelului să fie un infractor cibernetic, gata să încerce metode de inginerie socială pentru a extrage date confidenţiale; evitarea accesării de link-uri din mesaje nesolicitate sau din surse necunoscute; evitarea acceptării unor oferte care sună prea bine pentru a fi reale; evitarea oferirii de date online, fără o verificare atentă.

„Dacă vă sună cineva care se recomandă a fi un furnizor de servicii şi vă solicită să confirmaţi anumite date confidenţiale, ar trebui să închei apelul imediat. Nu răspundeţi la SMS-uri, apeluri sau e-mail-uri de la o persoană necunoscută, care vă solicită date personale, financiare sau verificarea unor date de acces la conturi!”, recomandă CERT-RO în comunicat.