Noi tensiuni între forţele militare americane şi ruseşti în Marea Neagră! Incidentul a avut loc duminică, 31 ianuarie.

Ce s-a întâmplat între un distrugător american şi un avion rusesc?

Marina americană a trimis trei nave în Marea Neagră, pentru a efectua exerciţii. Duminică, un avion de luptă rusesc SU-24 a zburat razant pe lângă distrugătorul USS Donald Cook, la o altitudine joasă, scrie site-ul Stars and Stripes.

Avionul a trecut razant pe lângă distrugătorul american, la o înălţime foarte mică, în timp ce se afla în apele internaţionale, a precizat Flota a 6-a a SUA într-un comunicat.

US Navy a explicat că operează în Marea Neagră pentru a le da încredere aliaţilor din regiune şi “a asigura securitatea şi stabilitatea” în zonă. USS Donald Cook operează alături de distrugătorul USS Porter şi nava de alimentare USNS Laramie.

Matt Curnen, comandantul USS Donald Cook, a explicat că alimentarea pe mare este fundamentală pentru marină, iar a face aceasta în Marea Neagră reprezintă un “nou model operaţional în noul an”. “A lua combustibil pe mare este mijlocul cel mai concret pentru noi de a susţine operaţiuni independente”, a adăugat el.

Un avion P-8A al forţelor navale americane participă de asemenea la exerciţiile actuale împreună cu cele trei nave.

Nu este pentru prima oară când au loc astfel de incidente între americani şi ruşi

Prezenţa americanilor în Marea Neagră a dus la o atenţie sporită din partea forţelor ruse, care urmăresc de fiecare dată mişcările navelor US Navy atunci când intră în apele Mării Negre.

Marina americană nu a contestat deocamdată public survolul de duminică al avionului SU-24 în imediata apropiere a distrugătorului său, dar a postat pe contul său de Twitter o înregistrare video care surprinde zborul avionului rusesc.

În august, manevrele unui bombardier american B-52 deasupra Mării Negre au fost pereclitate de două avioane de vânătoare ruseşti care au zburat într-o “manieră nesigură şi neprofesionistă”, apropiindu-se la o distanţă de numai 30 de metri, a declarat atunci armata americană.

În lunile aprilie şi mai, SUA au acuzat Rusia de mai multe interceptări efectuate într-o “manieră nesigură” de avioane de vânătoare ruseşti care s-au apropiat până la 8 metri de un avion de recunoaştere Poseidon P-8A în estul Mediteranei.

Rusia a contestat de asemenea de mai mai multe ori operaţiunile SUA în apropierea graniţelor sale. Sosirea a trei nave americane în Marea Neagră ar putea semnala că forţele navale americane intenţionează să-şi consolideze prezenţa aici anul acesta, comentează publicaţia citată.