După ce Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a făcut o serie de comentarii pe tema strategiei de vaccinare din Rusia, ambasada Rusiei de la Bruxelles a reacţionat imediat şi a respins criticile.

Tentativă deplorabilă de politizare sau nivel inadecvat de informare, se întreabă ruşii

“Suntem nedumeriţi să auzim aprecieri ale şefului executivului european că ‘Rusia oferă milioane şi milioane de doze, în timp ce nu progresează suficient în vaccinarea propriilor oameni’”.

Aceasta a fost “fie o tentativă de a politiza problema într-un mod nefondat şi, într-adevăr, deplorabil, fie indică un nivel inadecvat de informare a unui oficial de nivel superior”, se arată într-o declaraţie emisă de ambasada Rusiei pe lângă UE din Bruxelles, potrivit agenţiei dpa.

Vaccinul Sputnik V a fost deja autorizat în 29 de ţări, se arată în comunicatul misiunii diplomatice de la Bruxelles. Vineri, San Marino a devenit a 30-a ţară care l-a autorizat.

Rusia insistă că vaccinarea propriei populaţii nu e influenţată de exporturile de vaccinuri

Rusia a subliniat, în repetate rânduri, că a acordat prioritate vaccinării propriei populaţii. Ambasada rusă din Bruxelles insistă asupra faptului că eforturile de furnizare a vaccinurilor către alte ţări “nu au nicio legătură” cu cantitatea de vaccinuri pentru populaţia rusă.

Cu toate acestea, conform estimărilor recente, doar aproximativ 2,2 milioane de ruşi au primit cel puţin una din cele două doze de vaccin, ceea ce reprezintă 1,5% din populaţia totală a Federaţiei Ruse – un nivel relativ scăzut comparativ cu alte ţări, notează dpa.

În acelaşi timp, Ministerul de Externe rus a trimis vineri tuturor misiunilor diplomatice străine acreditate în Rusia invitaţii de a se vaccina cu Sputnik V împotriva COVID-19, potrivit RIA Novosti.

“O astfel de practică este răspândită în multe state şi este destul de explicabilă – o luptă de succes împotriva epidemiei necesită, pe cât posibil, o acoperire largă a tuturor oamenilor din ţară”, a explicat MAE rus.

Ce spunea, miercuri, Ursula von der Leyen?

Potrivit diplomaţiei ruse, o campanie de vaccinare consecventă este o sarcină comună a întregii comunităţi mondiale.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) nu a primit încă o cerere de autorizare a Sputnik V, iar pentru depunerea acesteia este necesar să fie furnizat un “pachet de date complet”, spunea Ursula von der Leyen miercuri. Întrucât vaccinul acesta “nu este produs în Europa (…), va trebui să efectuăm inspecţii în centrele de producţie” pentru a garanta respectarea standardelor de securitate stabilite de autorităţile comunitare.

În plus, şefa Comisiei Europene se întreba “de ce, teoretic, Rusia continuă să ofere milioane de doze în timp ce nici măcar nu şi-a vaccinat un număr suficient de cetăţeni ai săi”.