După mai multe zile de schimburi verbale acerbe, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe turc a acuzat Iranul că "nu ezită să retrimită în zone de război persoane venite să găsească un refugiu".

"Iranul ar trebui să-şi revizuiască politica regională", a adăugat Huseyin Muftuoglu într-un comunicat apărut marţi pe site-ul ministerului.

Rivale istorice, Ankara şi Teheran au dezvoltat în ultimele luni o cooperare bazată pe pragmatism, susţinând astfel împreună un armistiţiu care – în pofida încălcărilor repetate – a permis reducerea intensităţii luptelor în Siria.

Dar Siria cristalizează disensiunile care continuă să existe între Iran, putere şiită care îl susţine pe preşedintele Bashar al-Assad, şi Turcia, cu populaţie majoritar sunnită, care susţine grupările opoziţiei.

În cursul weekend-ului, şeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu a acuzat Iranul că vrea să "transforme Siria şi Irakul în ţări şiite".

Cu câteva zile înainte, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan evocase, în cursul unul turneu în mai multe ţări din Golf, pericolul "naţionalismului persan".

Ca reacţie la aceste declaraţii, Teheranul l-a convocat luni pe ambasadorul Turciei pentru a-i transmite "protestul Iranului".

"Răbdarea noastră are limite", declarase cu puţin timp înainte purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian al Afacerilor Externe, Bahram Ghassem, care a denunţat "afirmaţii neconstructive".

Aceste dueluri verbale survin cu câteva zile înainte ca negocierile intersiriene să înceapă joi la Geneva pentru a încerca să găsească o soluţie la un război care a făcut peste 310.000 de morţi şi a lăsat pe drumuri milioane de sirieni după 2011.

Turcia şi Iranul au amândouă trupe la sol în Siria şi observatorii estimează că o soluţie politică este dificil de avut în vedere fără un minim de înţelegere între ele.

Cele două ţări sunt în dezacord şi în privinţa Irakului, unde Ankara nu apreciază deloc participarea miliţiilor şiite susţinute de Teheran la ofensiva pentru recucerirea oraşului Mosul, bastion al grupării jihadiste Statul Islamic.

"Este foarte periculos ca miliţii şiite să intre într-un oraş a cărui populaţie este 99% arabă şi sunnită", a declarat marţi Cavusoglu.

Potrivit lui Ali Vaez, analist în cadrul grupului International Crisis Group, cele două ţări se consideră una pe alta puteri care încearcă să-şi extindă influenţa regională prin intermediul grupărilor locale în Siria şi în Irak.

"În final, Turcia şi Iranul vor trebui să trăiască cu consecinţele conflictelor care au provocat furie în jurul lor", subliniază Vaez, adăugând că "orice soluţie durabilă va necesita un echilibru regional pentru ambele ţări". AGERPRES