Prima generaţie de  telefoane mobile noi cu încărcător comun ar trebui să ajungă pe piaţa UE începând cu anul 2010, potrivit unui anunţ al Comisiei Europene.

Această decizie vine în urma semnării unui memorandum de înţelegere între jucătorii industriei de profil privind compatibilitatea încărcătoarelor pe baza unui conector micro USB.

În plus, vor fi elaborate noi standarde UE care să asigure utilizarea îndelungată a încărcătoarelor în condiţii de siguranţă, facilitând transpunerea în practică a memorandumului de înţelegere.

10 companii au semnat momorandumul

Comisia Europeană va continua să colaboreze îndeaproape cu producătorii, pentru a se asigura că memorandumul va putea fi transpus în practică în mod rapid.

Memorandumul a fost semnat de următoarele companii:Apple, LG, Motorola, NEC, Nokia, Qualcomm, Research In Motion (RIM), Samsung, Sony Ericsson şi Texas Instruments.

Încărcătoarele generează tone de deşeuri anual

În momentul de faţă, în UE există un exces de încărcătoare destinate telefoanelor mobile. Multe dintre acestea pot fi utilizate numai pentru încărcarea unui anumit model de telefon mobil.

Încărcătoarele vechi generează actualmente mii de tone de deşeuri pe an.

„Mă bucur foarte mult că industria de profil a ajuns la un acord care va simplifica în mod semnificativ viaţa consumatorilor.Aceştia îşi vor putea încărca telefoanele mobile oriunde, utilizând noul încărcător comun.În plus, acordul va reduce în mod semnificativ deşeurile electronice, deoarece consumatorii nu vor mai fi nevoiţi să arunce încărcătoarele atunci când cumpără telefoane noi”, a declarat vicepreşedintele Günter Verheugen, responsabil cu politica privind întreprinderile şi industria.