Rezultatele experimentului indică faptul că închiderea contului poate avea efecte notabile, scrie The New York Times, citat de digi-world.tv. Potrivit rezultatelor, utilizatorii ce au revenit pe Facebook dupa experimentul de o luna au folosit retelele de socializare mai putin.

Pentru a participa la experiment, cei 2,844 de utilizatori din SUA au renuntat la Facebook in perioada alegerilor din 2018. Pentru efortul lor, fiecare participant a fost recompensat cu 100 de dolari.

Cercetatorii au sperat ca studiul ii va ajuta sa aprofundeze discutia despre “dependenta” de social media si efectele sale. Utilizatorii au fost rugati sa nu acceseze, sub nicio forma, platforma Facebook timp de o luna.

Potrivit rezultatelor, participantii la experiment au petrecut mai mult timp cu prietenii si familia si au constatat o imbunatatire a satisfactiei in viata.

“Evolutia retelelor de socializare a provocat optimism privind potentialul beneficiilor sociale si ingrijorare despre pericole precum dependenta, depresia si polarizarea politica,” au scris cercetatorii in studiu.

“Discutiile recente s-au axat pe o gama variata de efecte negative posibile. La nivel individual, multi au accentuat corelatiile negative intre utilizarea frecventa a retelelor de socializare si starea de bine si sanatatea mintala,” au continuat autorii. “Rezultate adverse precum sinuciderea si depresia par sa fi crescut vertiginos in aceeasi perioada in care utilizarea smartphone-urilor si a retelelor de socializare s-a extins.”

Participantii la studiu ce au renuntat la Facebook timp de o luna aveau un interes mai mic fata de politica si le-a fost mai greu sa raspunda la intrebari despre evenimente recente din media.

“Deactivarea Facebook a redus activitatea online, inclusiv pe alte retele de socializare, si a crescut activitati offline precum uitatul la TV si socializarea cu familia si prietenii. A redus cunostintele despre stiri si polarizarea politica,” au concluzionat cercetatorii in studiu. “Deactivarea Facebook a “eliberat” 60 de minute pe zi pentru persoana medie din grupul de tratament.”