Este impozabilă din punctul de vedere al taxei pe valoarea adăugată şi al impozitului pe profit preluarea de către stat, contra unei compensaţii, a unui teren de la o persoană juridică în vederea construirii unei autostrăzi? Cånd trebuie să se colecteze TVA-ul ?
Alina Dumitrescu – Brasov

Conform art. 128 din Codul fiscal, este considerată livrare de bunuri trecerea în domeniul public a unor bunuri din patrimoniul persoanelor impozabile, în condiţiile prevăzute de legislaţia referitoare la proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, în schimbul unei despăgubiri. Prin urmare, preluarea de către stat a unui teren în vederea construirii unei autostrăzi este operaţiune impozabilă din punctul de vedere al TVA, baza de impozitare în acest caz fiind constituită din compensaţia primită.

Pentru a vedea cånd anume trebuie colectată TVA de către beneficiarul compensaţiei, trebuie stabilit cånd intervine faptul generator şi cånd apare exigibilitatea taxei. Astfel, potrivit Codului fiscal, faptul generator pentru plata taxei intervine la data livrării bunurilor sau la data prestării serviciilor. În cazul livrărilor de bunuri imobile, faptul generator intervine la data la care sunt îndeplinite formalităţile legale pentru transferul titlului de proprietate de la vånzător la cumpărător. Exigibilitatea taxei intervine la data la care are loc faptul generator sau la data emiterii facturii, dacă aceasta a fost emisă înaintea faptului generator.

Prin urmare, taxa pe valoarea adăugată ar trebui colectată la data transmiterii dreptului de proprietate asupra terenului sau la data facturii, dacă aceasta a fost emisă înainte de efectuarea demersurilor privind transferul dreptului de proprietate.

Scutiri fără deducere pentru terenurile agricole

Totodată, conform art. 141 din Codul fiscal, livrarea de către orice persoană a unei construcţii, a unei părţi a acesteia şi a terenului pe care aceasta este construită, precum şi a oricărui alt teren este operaţiune scutită de TVA Prin excepţie, scutirea nu se aplică pentru livrarea unui teren construibil. În sensul art. 141, teren construibil reprezintă orice teren, amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa construcţii, conform legislaţiei în vigoare. În concluzie, dacă este vorba despre un teren agricol, conform încadrării realizate de Primărie, operaţiunea va fi scutită de TVA, fară drept de deducere. În acest caz, se poate pune problema de aplicare a proratei de către cel care realizează această livrare. Totuşi, conform Codului fiscal, la determinarea proratei nu sunt luate în considerare veniturile realizate din livrarea bunurilor de capital care au fost utilizate de persoana impozabilă în activitatea sa economică, precum şi operaţiunile imobiliare, altele decåt livrarea bunurilor de capital, în măsura în care acestea sunt accesorii activităţii principale.

Conform Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, operaţiunile imobiliare reprezintă operaţiuni de livrare, închiriere, leasing, arendare, concesionare şi alte operaţiuni similare, efectuate în legătură cu bunurile imobile. O operaţiune este considerată accesorie activităţii principale dacă se îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
• realizarea operaţiunii necesită resurse tehnice limitate privind echipamentele şi utilizarea de personal;
• operaţiunea nu este direct legată de activitatea principală a persoanei impozabile; şi
• suma achiziţiilor efectuate în scopul operaţiunii şi suma taxei deductibile aferente operaţiunii sunt nesemnificative.

Referitor la emiterea facturii, persoana impozabilă care efectuează o livrare de bunuri sau o prestare de servicii scutită fară drept de deducere a taxei conform art. 141 din Codul fiscal nu are obligaţia de a întocmi factură. Însă, operaţiunile trebuie să fie consemnate în documente potrivit legislaţiei contabile. Emiterea facturii nu este interzisă, fiind opţiunea persoanei impozabile de a factura operaţiunile respective. În situaţia în care factura este totuşi emisă, aceasta ar trebui să conţină toate informaţiile prevăzute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal.

IMPOZIT PE PROFIT

În ceea ce priveşte impozitul pe profit, deoarece veniturile din despăgubiri primite nu fac parte din categoria veniturilor neimpozabile conform Codului fiscal, rezultă că veniturile încasate drept compensaţie pentru preluarea terenului de către stat vor fi supuse impozitării. Referitor la cheltuieli, sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin actele normative în vigoare. Avånd în vedere că în acest caz se realizează un venit, chiar dacă acesta va fi mai mic decåt valoarea contabilă a terenului, cheltuielile vor fi deductibile la calculul impozitului pe profit.

Deoarece veniturile şi cheltuielile aferente scoaterii din evidenţă a terenului nu sunt rezultatul activităţii curente a firmei, acestea ar trebui reflectate în contul de profit şi pierdere din situaţiile fînanciare anuale în categoria veniturilor şi cheltuielilor extraordinare.

Lia Secareanu, Sef Departament Consultanta Fiscala si Audit, Contexpert Consulting