„Ordonanţa guvernului introduce o taxă surpriză, inexistentă în alte state membre UE, denumită total neinspirat «Contribuţia pentru Economie Circulară». Se transmite astfel un mesaj negativ asupra conceptului de Economie Circulară ca fiind generator de taxe şi impozite suplimentare pentru români“, subliniază Coaliţia.

Costurile suplimentare, cauzate de această lege, „se vor regăsi inevitabil în preţul de vânzare al produselor ambalate, fiind plătite în cele din urmă de către cetăţean”, avertizează organizaţia.

Una dintre principalele noutăţi pe care această ordonanţă le aduce legislaţiei actuale privind deşeurile vizează aplicarea, începând cu 31 martie 2019, a unei garanţii pentru ambalajele reutilizabile, în valoare de 0,5 lei/bucata. Începând cu 31 martie 2022, această garanţie se va aplica şi ambalajelor nereutilizabile cu volume cuprinse între 0,1 şi 3 litri, destinate anumitor tipuri de băuturi.

O altă noutate se referă la încurajarea colectării separate a deşeurilor la sursă şi detalierea modului de aplicare a tarifului diferenţiat la populaţie. Astfel, autorităţile publice locale au obligaţia ca, începând cu 1 ianuarie 2019, să aplice sistemul ‘plăteşte pentru cât arunci’, iar în acest sens vor trebui să asigure recipiente separate pentru fracţia uscată, respectiv cea umedă.

De asemenea, pentru stimularea reciclării materialelor şi scăderea cantităţilor de deşeuri depozitate se introduce o contribuţie pentru economie circulară în valoare de 30 lei/tona de deşeuri eliminată prin depozitare. Această contribuţie va fi suportată de către operatorii de salubrizare pentru cantităţile de deşeuri municipale care urmează să fie depozitate, în cazul în care acestea depăşesc cantităţile corespunzătoare indicatorilor de performanţă stipulaţi în contracte.

CITIŢI ŞI Noua lege a deşeurilor, motiv de scumpire a locuinţelor

România este obligată ca, până la finalul anului 2020, să recicleze şi să valorifice minim 70% din cantitatea de deşeuri nepericuloase provenite din activităţi de construcţie şi defiinţări. Pentru anul acesta, ţinta de reciclare şi reutilizare a deşeurilor este de minim 45%, iar în 2019 va creşte la 55%. Datele Ministerului Mediului arată că, în 2014, cantitatea deşeurilor rezultate din construcţii a fost de circa un milion de tone, faţă de 1,3 mil. tone în 2012 sau aproximativ 971.000 de tone în 2010. Deşeurile din construcţii reprezintă o treime din toate deşeurile produse la nivel naţional.