Taxa pe care o va plăti toată România! Intră în vigoare în 2021. Actul normativ în cauză a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Mediului.

Mai exact, sticlele reutilizabile de apă, bere şi suc, dar și PET-urile și dozele de aluminiu vor putea fi returnate în magazine de la anul, pentru reciclare. Sistemul garanției ar urma să fie extins. Cu alte cuvinte, de fiecare dată când veți cumpăra, de exemplu, o sticlă de apă sau o doză de bere, veți achita cu 50 de bani mai mult. Suma reprezintă garanția pentru reciclare.

După ce sticla s-a golit, trebuie să o spălați și veți putea apoi duce înapoi la magazin cu ea. Acolo și veți primi înapoi cei 50 de bani achitați inițial.

Legea care reglementează sistemul garanție-returnare a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Mediului.

România, obligată să plătească o taxă către UE pentru plasticul nereciclat

România este pe ultimele locuri în Europa în ceea ce privește reciclarea deșeurilor. De la 1 ianuarie, va fi nevoită să plătească o taxă către Uniunea Europeană pentru cantitatea de plastic pe care o introduce pe piață și nu o reciclează. Ministerul Mediului speră că la 3 ani de la lansarea sistemului garanție-returnare, țara noastră va ajunge la un grad de colectare de minimum 90% a ambalajelor de băuturi.

Începând din acest an, s-a schimbat baza de aplicare pentru taxa pe care o plătesc producătorii și importatorii de echipamente electrice și electronice. Taxa, în sine, nu este nouă și trebuie achitată de companiile care nu îndeplinesc obligația anuală de colectare de asemenea deșeuri în scopul reciclării. Producătorii și importatorii care pun pe piața din România echipamente electrice și electronice trebuie să plătească începând din 2020 o taxă de 4 lei/kg sau de 20 de lei/kg, în cazul lămpilor.

Taxa trebuie achitată de companiile care nu îndeplinesc obligația anuală de colectare de asemenea deșeuri în scopul reciclării. Până acum, taxa se aplica pentru produsele introduse pe piață și nedeclarate la Administrația Fondului de Mediu (AFM).