Mai multe studii arată că Venezuela are cele mai mari rezerve de hidrocarburi de pe planetă, având în vedere depozitele de nisipuri bituminoase în ulei în râul Orinoco. În total, ţara ar putea ajunge la cifra de 513 de miliarde de barili de petrol extras, de două ori mai mult ca în Arabia Saudită, potrivit unui studiu efectuat de Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS). Rezervele de ţiţei din afara râului Orinoco au atins în anul 2005 o magnitudine de 80.582 milioane de barili.

Resursele naturale regenerabile din Venezuela sunt reprezentate de păduri şi peşti. La fel de importantă este şi apa râurilor care e utilizată pentru generarea de energie electrică şi de resurse biotice, mărindu-se numărul terenurilor agricole.

Printre resurse neregenerabile sunt cele de petrol, gaze naturale, fier, bauxită, cărbuni, aur, diamante, şi altele.

 

În Venezuela există rezerve imense de gaze naturale. S-au mai găsit nişte rezerve în regiunea de nord-est a ţării. Atât pe continent cât şi în larg, sunt mai mult de 4.1 miliarde de m³ de gaze naturale, datorită cărora Venezuela se află pe locul nouă în lume.

În Venezuela există peste 150 de clase de minerale. Cele mai importante sunt mineralele de fier, bauxita, aur, diamant, fosfat, cupru, nichel, plumb, zinc, sare, gips şi calcar. În Guayana Venezueleană există rezerve mari de fier şi bauxită, precum şi depozitele de diamante şi aur. Rezervele de aur şi diamante din Venezuela reprezintă aproximativ 10% din rezervele mondiale cunoscute.

Cândva, Venezuela era cea mai bogată țară din America Latină, însă acum se confruntă cu o criză politică și financiară, dominată de lipsa de alimente și de violențe. Din acest motiv, venezuelenii cu vârste între 15 și 29 de ani și-au pierdut speranțele că ar putea avea parte de un trai decent în țara lor, potrivit unui sondaj realizat de o firmă americană și publicat de The Guardian. Astfel, 53% dintre ei își doresc să părăsească definitiv țara.

 

Foametea cauzată de lipsa alimentelor este unul dintre efectele crizei cu care Venezuela se confruntă. Astfel, 45% dintre venezueleni au mărturisit că s-au aflat în situația în care nu și-au permis să cumpere mâncare, însă cel mai recent studiu arată că în această situație sunt 79% dintre oamenii care trăiesc în această țară.

Foamete în Venezuela. Milioane de oameni au fugit din țară pentru a scăpa de sărăcie

Milioane de oameni din Venezuela au luat calea pribegiei, din cauza sărăciei şi foametei. Cei mai mulţi ajung în Columbia, dar şi în Brazilia, chiar dacă nu înţeleg limba portugheză. Guvernatorul din statul brazilian Roraima a decretat stare de urgenţă pentru a primi fonduri federale.

Cei mai mulţi venezueleni nu au bani de hotel, aşa că stau în corturi sau sub cerul liber. Potrivit autorităţilor, în spitalele din regiune, 80 la sută dintre pacienţi sunt refugiaţi. Mulţi dintre ei au declarat printre lacrimi că, în ultimul an, au mâncat cel mult o dată pe zi.

 

În ciuda inflaţiei galopante, a colapsului economic şi a problemelor grave de aprovizionare cu apă, alimente şi medicamente, preşedintele venezuelean a refuzat orice ajutor umanitar. El susţine că în Venezuela nu e criză şi că străinii vor să intre în ţară doar pentru a organiza o lovitură de stat.

O țară distrusă de politicieni

Conform datelor OPEC, producția de petrol a scăzut în ianuarie față de luna mai cu 16%, cu peste 350.000 de barili mai puțin pe zi. Pentru a opri declinul, guvernul președintelui Nicolás Maduro a avut ideea “strălucită” de a aresta 60 de directori ai companiei petroliere de stat PDVSA și de a numi la conducerea acesteia un general al Gărzii Naționale fără niciun fel de experiență în industrie, scrie comentatorul Ricardo Haussman.

În loc să ia măsuri pentru stoparea crizei umanitare, guvernul se folosește de acest pretext pentru a-și întări controlul politic. Respinge ofertele de asistență și își cheltuie resursele pe sisteme militare de control al maselor produse în China pentru a înăbuși protestele de stradă.

Toate soluțiile par irealizabile sau inacceptabile iar majoritatea cetățenilor Venezuelei speră într-o minune care să-i salveze din această tragedie. Cel mai bun scenariu ar fi alegerile libere și corecte pentru alegerea unui nou guvern. Acesta este Planul A pentru opoziția organizată în jurul Mesa de la Unidad Democratica.

Dar este puțin credibil că un regim dispus să înfometeze milioane de oameni pentru a rămâne la putere va ceda această putere în urma unor alegeri libere.

Hiperinflatie in Venezuela: Maduro va taia iar 3 zerouri de pe bolivar. Cu cea mai mare bancnota actuala abia poti lua o cafea

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a anunţat joi că la 4 iunie vor fi puse în circulaţie noi bancnote, eliminând trei zerouri de pe actualul bolivar pentru a combate inflaţia uriaşă care loveşte ţara, relatează AFP.

‘Am decis să elimin trei zerouri de pe moneda naţională, să retrag din circulaţie biletele şi monedele actuale şi să pun în circulaţie’ unele noi cu începere de la 4 iunie, a declarat şeful statului socialist în cursul unei reuniuni a guvernului, retransmisă la televiziune.

Bancnota de 500 de bolivari (11,3 dolari la cursul oficial şi 2,1 dolari pe piaţa neagră) va avea pe viitor cea mai mare valoare nominală.

Cea mai mare bancnotă actuală, de 100.000 de bolivari, va deveni un bilet de 100 de bolivari. Aceasta abia ajunge pentru a cumpăra o cafea pe stradă, puterea de cumpărare fiind aruncată în aer de o hiperinflaţie aşteptată în acest an la 13.000%, potrivit FMI.

În zece ani, moneda naţională a Venezuelei a pierdut în total şase zerouri, pentru că, în 2008, sub preşedinţia lui Hugo Chavez, guvernul de la Caracas a lansat deja o nouă monedă, numită ‘bolivarul forte’, eliminând trei zerouri de pe fostul bolivar.