Chipul unui om de ştiinţă va apărea pe viitoarea bancnotă de 50 de lire sterline ce va fi pusă în circulaţie în Marea Britanie, a anunţat vineri Mark Carney, guvernatorul Băncii Angliei, care a invitat publicul să facă propuneri în următoarele şase săptămâni pentru a participa la alegerea acestuia, informează Reuters.

Bancnota de 50 de lire sterline este bancnota cu cea mai mare valoare nominală aflată în circulaţie în Marea Britanie, însă ea este rareori folosită în tranzacţiile zilnice operate de cetăţenii şi rezidenţii din această ţară, care preferă să utilizeze cărţi de credit şi de debit pentru achiziţii cu valoare ridicată.

Pe actuala bancnotă de 50 de lire apar chipul inginerului James Watt şi cel al partenerului său de afaceri Matthew Boulton, care au inventat şi comercializat motorul cu aburi la sfârşitul secolului al XVIII-lea.

„Sunt încântat că noua bancnotă de 50 de lire va celebra contribuţia adusă de Marea Britanie la dezvoltarea ştiinţei. Există mulţi savanţi ale căror lucrări au modelat felul în care noi percepem lumea de astăzi”, a declarat Mark Carney la un eveniment organizat la Muzeul Ştiinţei din Londra pentru a marca lansarea acestei consultări publice.

În timpul mandatului lui Mark Carney, Banca Angliei a introdus în circulaţie bancnote din plastic sau din polimeri, destul de obişnuite în ţara lui natală, Canada. Prima bancnotă britanică din polimeri, pe care apare chipul lui Winston Churchill, este o bancnotă de cinci lire şi a fost introdusă în circulaţie în septembrie 2016.

Guvernul britanic a anunţat luna trecută că şi noua bancnotă de 50 de lire va fi realizată dintr-un polimer, fiind mai durabilă şi mai greu de falsificat în comparaţie cu bancnotele emise pe hârtie.

În prezent, în Marea Britanie există 330 de milioane de bancnote de 50 de lire sterline, a căror valoare totală de 16,5 miliarde de lire sterline (21,5 miliarde de dolari americani).

 

Anunţul referitor la faptul că Winston Churchill urma să apară pe bancnota de cinci lire, înlocuind-o pe Elizabeth Fry, o activistă din secolul al XIX-lea, a făcut ca regina Elisabeta să rămână singura femeie care apare pe bancnotele britanice.

Ulterior, Banca Angliei a anunţat că scriitoarea Jane Austen urma să apară pe noua bancnotă de 10 lire sterline, imprimată pe plastic, care a fost lansată în 2017.

Anumite asociaţii religioase şi de vegetarieni au ridicat obiecţii faţă de introducerea bancnotelor din polimeri, deoarece procesul lor de fabricaţie implică folosirea unor mici cantităţi de grăsimi de origine animală.

Printre oamenii de ştiinţă care au apărut în trecut pe bancnotele britanice s-au aflat fizicianul Isaac Newton şi naturalistul Charles Darwin.

Britanicii pot să îşi transmită sugestiile pentru alegerea următorului om de ştiinţă care va apărea pe bancnota de 50 de lire sterline pe site-ul Băncii Angliei până pe 14 decembrie. Angajaţii Băncii Angliei, asistaţi de patru cercetători, vor alcătui o listă scurtă de propuneri, iar guvernatorul Mark Carney va dezvălui numele câştigătorului şi va prezenta designul final al noii bancnote în 2019.