Israel a anunţat ridicarea măsurii de plasare în carantină pentru cetăţenii din 20 de state, considerate „verzi” din punctul de vedere al transmiterii noului coronavirus, scire timeofisrael.com

Din păcate pentru noi, România nu se va afla pe lista celor 20 de state. Vor fi exceptaţi de la măsura de carantină călătorii din: Austria, Italia, Estonia, Bulgaria, Marea Britanie, Georgia, Germania, Danemarca, Hong Kong, Ungaria, Grecia, Iordania, Letonia, Lituania, Noua Zeelandă, Slovenia, Finlanda, Canada, Cipru şi Croaţia. Astfel, persoanele care se întorc în Israel după ce au vizitat aceste țări nu vor mai trebui să intre în autoizolare la revenirea din călătorie.

De asemenea, deși numărul de infectări cu COVID-19 rămâne relativ ridicat în Israel patru ţări vor accepta turişti israelieni pe teritoriul lor: Bulgaria, Croaţia, Grecia (doar în patru regiuni: Atena, Salonic, Corfu, Creta) şi Muntenegru, cu mențiunea că vizitatorii care pleacă din Israel spre aceste ţări vor trebui să facă un test de coronavirus înainte de plecarea de pe aeroportul internaţional Ben Gurion din Tel Aviv.

Mai exact, pentru a se evita „izolarea generală din cauza creșterii puternice a morbidității coronavirusului”, majoritatea comerțului neesențial și locurilor publice neesențiale vor fi închise în weekend, până la noi ordine, anunța guvernul israelian. Săli de sport, magazine, saloane de înfrumusețare și locurile publice (biblioteci, piscine) trebuie să se închidă începând de vineri și până duminică. Au fost interzise, ​​de asemenea, adunările de mai mult de 10 persoane în spații închise și 20 de în aer liber.

De altfel, medicii de la Hadassah din Ierusalim au anunțat în această săptămână rezultate promițătoare ale unui studiu clinic cu imunoglobulină derivată din plasma pacienților recuperați care au un nivel ridicat de anticorpi. Nu este vorba de un vaccin. Serul pentru tratarea COVID-19 e realizat de o companie biofarmaceutică din Israel. Trei pacienți cărora li s-a administrat s-au recuperat și au fost externați. Doctorul Yaron Ilan de la Hadassah a declarat că este un tratament experimental într-o fază incipientă. Directorul general al Centrului Hadassah din Ierusalim, Zeev Rotstein, a fost printre inițiatorii colectării de plasmă de la pacienții cu coronavirus care s-au vindecat. El a dezvăluit că Hadassah va ajuta și la testarea unui vaccin dezvoltat în Rusia.

În ultimele trei luni, Centrul Hadassah din Ierusalim a colectat plasmă donată de pacienții recuperați. Studiul a fost aprobat de Ministerul Sănătății și evaluează produsul farmaceutic la persoanele neventilate. Potrivit companiei producătoare, Kamada din Israel, care a dezvoltat serul derivat din plasmă cu anticorpi, în total 12 pacienți eligibili vor primi o doză în decurs de zece zile. Ei vor fi supravegheați medical timp de 80 de zile