Adrian Tănase a fost con­firmat în funcția de director general al Bursei de Valori București de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, ultima aprobare necesară pentru a prelua oficial funcția. Decizia ASF a venit la o lună și jumătate de la numirea lui Adrian Tănase la începutul lui decembrie 2017 de Consiliul de administrare al BVB pentru un mandat de patru ani. Alin Barbu, cel care a asigurat conducerea bursei ca director general interimar, redevine director general adjunct. 

Anul trecut s-a încheiat mandatul de patru ani al lui Ludwik Sobolewski, polonezul care nu a mai fost păstrat după expirarea contractului inițial. Bursa de Valori a avut o evoluție bună sub conducerea acestuia, cu clarificări și simplificări în ceea ce privește legislația aferentă pieței de capital și câteva listări importante, dar nu a reușit să ducă BVB în rândul piețelor emergente. Contestat de o parte a acționarilor, Ludwik Sobolewski a părăsit piața autohtonă de capital fără a face un bilanț public al activității sale. 

Noul director general este considerat o soluție pentru împăcarea celor două tabere din conducerea bursei, adică reprezentanții investitorilor mari și a băncilor, așa cum este și președintele BVB Lucian Anghel, și cei ai brokerilor mici, care au considerat că interesele lor nu sunt luate în seamă. Principalul contracandidat al lui Adrian Tănase a fost Ciprian Păltineanu, un profesionist vechi al pieței de capital de la noi, dar care a fost considerat ca făcând parte din tabăra „băncilor” ca urmare a carierei derulate aproape exclusiv în interiorul marilor corporații financiare, mulți ani fiind director al diviziei pentru corporații la UniCredit Bank. 

Reprezentatul brokerilor

Adrian Tănase a fost perceput ca apropiat al brokerilor mici din piață deoarece și-a început cariera la intermediari și abia apoi a ajuns la NN Pensii, unde este în prezent director de investiții. În 1998 a terminat facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică din ASE și a devenit membru al CFA România (Chartered Financial Analyst) și și-a început cariera la SVM Interbrok, de unde a plecat un an mai târziu pentru funcția de Equity Portofolio Manager la SAI Tora Invest. 

 

Mai târziu a ocupat aceeași funcție la KD Investments, unde a condus fondul mutual KD Maximus, un fond de investiții în acțiuni listate la BVB. În 2006 a ajuns pe o poziție asemănătoare la ING Insurance Romania, iar în 2008 a preluat fondul ING International Romanian Equity Fund la ING Investment Management. Doi ani mai târziu, în 2010, a devenit director general al diviziei ING, iar în 2013 a devenit Chief Investment Officer la NN Pension Company Romania.

Am o perspectivă diferită din punctul de vedere al comunicării pe care am avut-o cu un pilon important al pieței de capital din România, respectiv presa de specialitate. 
Adrian Tănase, la Gala Premiilor Pieței de Capital 

În această funcție de la NN Pensii, Adrian Tănase are în administrare active în valoare de 14,8 miliarde lei. 
Obiectivul principal al lui Tănase la BVB este schimbarea BVB de la statutul de piață de frontieră la cel de emergentă, mișcare care poate transforma bursa de valori din țara noastră. Nu va fi ușor și sunt slabe șanse ca acest lucru să se întâmple anul acesta, dar BVB se află pe drumul cel bun, iar upgradarea s-ar putea realiza în anii următori. 

Prezent la Gala Premiilor Pieței de Capital, organizată de Asociația Brokerilor, de la finele anului trecut, Adrian Tănase a declarat că „am o perspectivă diferită din punctul de vedere al comunicării pe care am avut-o cu un pilon important al pieței de capital din România, respectiv presa de specialitate”. Șeful BVB a arătat că comunicarea dintre instituțiile pieței de capital și presa de specialitate „a fost departe de a fi un nivel bun” și speră la o îmbunătățire a acesteia, astfel încât să se ajungă la o mai bună înțelegere între participanții la piață și publicul larg. 

Bursa de Valori București are o capitalizare de 238 milioane lei și un capital social de 80,49 milioane lei, majorat luna aceasta după fuziunea cu Sibex.