Organizațiile non-guvernamentale (ONG-uri) au fost primele care au venit cu modelul unei „tabere particulare“, la sfârșitul anilor ’90. Începutul a fost timid și se potrivea mai mult unui „schimb de experiență între elevi“ decât unei tabere propriu-zise. Fie că era vorba despre o plecare în străinătate sau, pur si simplu, într-un alt oraș din țară, elevii participau la tot felul de activități creative. Și tocmai aceste ONG-uri au dat idei și celor care căutau o nișă anume pentru dezvoltarea unei afaceri. Pas cu pas, această piață a taberelor private a început să prindă contur abia în ultimii 12 ani, un avans neașteptat avându-l taberele în străinătate.

Cât plătește un părinte pentru o astfel de ieșire? Ei bine, ca și în cazul unui sejur pentru oameni mari, și aici tarifele diferă foarte mult în funcție de destinație: de la 150 de euro până la 1.500 de euro sau chiar mai mult pentru o singură săptămână.

Creștere pentru America

„În acest an, observăm un interes sporit pentru taberele desfășurate în Statele Unite ale Americii. Dacă în anii trecuți SUA era o .alegere pentru elevii care deja participaseră la taberele desfășurate în Marea Britanie, de exemplu, în această vară este o alegere chiar și pentru cei care au prima ieșire într-o tabără în străinătate“, spun reprezentanții Regional Air Tours, agenție care are în portofoliu site-ul tabere.com. Aceștia recomandă o perioadă de cel puțin două săptămâni, solicitată, de altfel, de cei mai mulți organizatori. Iar în topul celor mai vândute vacanțe educațioale, în afară de Marea Britanie și America, se mai află și cele în Germania, Franța și Spania.

Programele educaționale se adresează copiilor și adolescenților, cât și profesorilor care doresc să își îndrume elevii către activități educative extracurriculare și extrașcolare, în domenii cât mai diverse și interesante. „O tabără în străinătate poate fi o decizie care va avea, cu siguranță, un impact major pentru viitorul copilului. Trecând dincolo de aspectul academic și de oportunitățile în carieră, această experiență îi va oferi posibilitatea de a lega prietenii și tot felul de legături globale, precum și de a-și descoperi sau dezvolta abilități, în afara bulei protective create de părinți“, mai spun reprezentanții Regional Air Tours.

Cu alte cuvinte, adaptarea la șocul cultural, certurile sau neînțelegerile cu colegii, experimentarea unei bucătarii diferite, uneori chiar a unor mâncăruri bizare, sau simplul fapt de a se descurca cu un sistem nou de metrou, toate acestea fac parte din experiență și îl vor ajuta să se întoarcă acasă cu un sentiment nou de încredere în sine, în capacitatea de a se adapta la schimbări și de a rezolva problemele pe cont propriu.

Tabere medievale la Moeciu de Sus

O nișă interesantă este reprezentată de taberele medievale organizate în unele zone din România, care îmbină tradiția cu istoria și cursurile de teatru, copiii interpretând diverse roluri și participând, în același timp, la cursuri de pictură și de olărit. Cele mai căutate, în acest caz, sunt cele la Moeciu de Sus, prețurile fiind între 1.200 și 1.400 lei pentru o săptămână. „În România, dezvoltarea segmentului medieval se echilibrează în timp, aș zice cel puțin în trei ani, și în privința costurilor. Iar la un moment dat se poate vorbi și de profit. Investiția de început este, în general, mare. Vorbim despre materiale specifice: arme special realizate pentru antrenamentul copiilor – arcuri, săgeți, spade, materiale pentru decor, dacă luăm în calcul taberele“, spunea Laurențiu Constantin, unul dintre proprietarii Medieval Praxis, într-un interviu anterior pentru Capital.

Astăzi, atât taberele în străinătate cât și taberele medievale reprezintă părți importante din totalul acestei piețe, unde cea mai mare cotă o dețin taberele clasice la mare sau la munte, combinate cu activități sportive.

„Încasări mai mari cu 50%“

„Anul trecut am avut aproximativ 140 de copii participanți, iar anul acesta ne așteptăm la o creștere cu aproximativ 50% a încasărilor din tabere și evenimente“, spune Daniela Moldovan, administrator al companiei Outdoor 4U Camps, specializată în tabere pentru copii. Potrivit acesteia, cele mai căutate sunt cele de aventură și cele în care se practică echitația, organizate la începutul lunii august. Prețurile sunt cuprinse între 700 de lei și 1.000 de lei.

„Piața taberelor private pentru copii este în creștere. Părinții optează pentru tabere care au în program și activități cu animatori specializați, în detrimentul taberelor școlare. Pe viitor, ne așteptăm la o diversitate cât mai mare de tabere, pentru ca părinții să aibă de unde alege“, mai spune Daniela Moldovan. Activitatea organizatorilor de tabere este completată de cea a proprietarilor de unități de cazare care, în ultimii ani, au investit în tot felul de facilități, precum terenuri pentru diverse jocuri și piscine. Pentru aceștia, este mult mai profitabil să aibă parteneriate cu agenții private decât cu instituții de stat. De altfel, între cei care organizează tabere există o concurență serioasă, fiecare încercând să se diferențieze prin ceva anume, între cele mai căutate activități aflându-se și cățaratul și raftingul.

Excursii în Center Parcs

Concurența se extinde și către agențiile de turism care oferă sejururi clasice spre diverse destinații. Un exemplu îl reprezintă parcurile Center Parcs din Belgia și Olanda, concepute astfel încât să primească turiști și iarna, în interior fiind amenajate sere uriașe, ferite de temperaturile scăzute, cu tot felul de activități sportive și magazine unde turiștii pot cumpăra tot ce își doresc. „Acest concept de vacanță este o noutate pentru piața românească. Însă, cunoscând succesul înregistrat în alte state europene, credem că va avea un impact semnificativ pentru publicul din România. Turismul de familie depășește încet-încet sfera clasicei vacanțe la mare“, spuneau reprezentanții Christian Tour, care iau în calcul inclusiv organizarea de excursii școlare în astfel de parcuri.

Piața taberelor private pentru copii este în creștere. Părinții optează pentru sejururi care au în program și activități cu animatori specializați, în detrimentul celor școlare. Daniela Moldovan, administrator Outdoor 4U Camps

TOP 5 tabere în străinătate

Anglia Tabără limba engleză (Wycliffe College), de la 1.610 lire sterline două săptămâni;
Germania Tabără limba germană lângă Berlin, pe lacul Zeuthen, 1.390 euro două săptămâni;
SUA Tabără limba engleză New York (Kean University), 2.500 dolari două săptămâni;
Franța Tabără limba franceză Antibes, Coasta de Azur, de la 760 euro pentru o săptămână;
Spania Tabără limba spaniolă sau engleză în Barcelona (Residencia Àgora), 1.650 euro două săptămâni.
(Sursa: tabere.com; prețurile prezentate nu includ și biletele de avion).