Sute de refugiați din Orient au sosit în România după ce au traversat Dunărea în bărci pneumatice. Unii au fost pe punctul de a se îneca, după ce au călătorit înghesuiți în ambarcațiuni mici și nesigure. În astfel de bărci au fost descoperiți și copii, unii dintre ei nou-născuți.

Din ce în ce mai mulți migranți acceptă propunerile călăuzelor de a trece ilegal Dunărea în România. Un grup de 22 de persoane, dintre care jumătate copii, a trecut fluviul într-o sâmbătă noaptea, deși era furtună, în speranța că pe o astfel de vreme polițiștii de frontieră nu vor fi prea vigilenți. Nu s-a întâmplat așa. Oamenii au fost observați la mal, în apropierea pădurii Crivina, din județul Mehedinți.

„În ultima perioadă de timp s-a constatat că o parte din grupurile de migranți încearcă să intre ilegal în România folosind ambarcațiuni si traversând fluviul Dunărea, sens în care au fost dispuse măsuri de monitorizare a zonei respective”, a declarat Fabian Bădilă, comisar-șef la Poliția de Frontieră, la Digi24.

400 de refugiați au ajuns în România

400 de străini din Irak, Siria și Afganistan au ajuns în România anul acesta, după ce și-au riscat viața pe Dunăre. Au urmat același traseu pe care anul trecut șapte migranți care veneau din Serbia cu barca au murit înecați. Atunci, ambarcațiunea pe care se afla un număr dublu de migranți și călăuzele lor s-a răsturnat în apropiere de granița cu România.

Numărul migranților care încearcă să intre ilegal în România crește de la o lună la alta. În doar primele cinci luni ale anului 2021, 7.700 de persoane au încercat să forțeze granița față de 2.400 anul trecut. O creștere de trei ori. Cea mai tranzitată rută rămâne granița cu Serbia.

Pandemia i-a ținut pe loc pe migranți în taberele din Grecia și Serbia. Dar, odată cu eliminarea restricțiilor de circulație din majoritatea statelor europene, ei s-au pus în mișcare. Iar fenomenul ar putea căpăta amploare, motiv pentru care polițiști de frontieră întăresc securitatea la graniță.

„Este folosită la maxim aparatura de termoviziune, având în vedere că o parte dintre grupurile depistate au încercat să treacă ilegal frontiera pe timpul nopții”, a spus Fabian Bădilă, comisar-șef la Poliția de Frontieră.

Cei mai mulți migranți ajunși pe pământ românesc cer azil politic pentru a nu fi trimiși în țările de origine. Din acest motiv, azilurile de la noi din țară sunt arhipline.

Sursa foto: Dreamstime