Epidemia de coronavirus care se extinde la nivel mondial, dar şi alţi factori, au dus la o scădere abruptă a cotaţiei la petrol. Aceasta a ajuns la cel mai redus nivel din decembrie 2018. Referinta pentru petrolul Brent este acum de 52 dolari/baril, în timp ce referinţa americană a coborât la 47 dolari/baril.

Epidemia de coronavirus poate fi considerată cea mai importantă cauză pentru acest trend, însă nu este singura. Recent, o statistică a vorbit despre o creştere surprinzător de mare a stocurilor americane. Mai mult, Agenţia Internaţională pentru Energie a revizuit în scădere prognozele de creştere pentru 2020, sugerând cel mai slab ritm din 2008.

Pe 5 şi 6 martie, principalele ţări exportatoare de petrol se vor reuni. Se pare că la nivelul cartelului, unde Arabia Saudită are un cuvânt greu de spus şi se impune de cele mai multe ori, s-ar fi decis reducerea livrărilor cu 600.000 de barili/zi, scrie digi24.ro.

Ieftinirele de la pompă, contrabalansate de întărirea dolarului american

Totuşi, efectul acestor tendinţe în preţuri va întârzia. Potrivit analiştilor, cotaţiile vor rămâne reduse cel puţin în martie şi aprilie. În acest timp, economia mondială se va alimenta cu petrol din stocuri şi, în lipsa unor alte şocuri pe piaţă, preţurile vor urca din nou spre a doua parte a anului.

Efectele ieftinirii barilului de petrol sunt evidente de ceva vreme la pompe, însă scăderea este contrabalansată de întărirea dolarului american, care a ajuns la 4,4 lei. Dolarul este de obicei perceput sau un refugiu investiţional şi a câştigat teren în ultimul timp, erodând astfel efectul transmis în preţul carburanţilor. În România, preţul la benzină s-a redus mult în ultimele săptămâni, însă rămâne de văzut cât se va păstra această tendinţă.