Dacă până acum Executivul condus de Ludovic Orban s-a remarcat prin ședințe care s-au prelungit până târziu în noapte, de multe ori decizii importante fiind luate chiar după miezul nopții, Guvernul surprinde încă o dată, prin programarea unei ședințe la o oră cu totul neobișnuită.

Premieră a ultimilor ani

Conform programului oficial al premierului Ludovic Orban, remis presei, vineri va avea loc o ședință de Guvern chiar de la prima oră, ceea ce reprezintă o premieră a ultimilor ani.

Astfel, ședința de Guvern de vineri, 20 decembrie 2019, este programată să înceapă începând cu ora 8:00. Dealtfel, Premierul va avea o zi plină, ceea ce poate explica programarea ședinței de Guvern la o oră atât de neobișnuită.

Ziua de lucru se mută la Timișoara

La ora 12 este prevăzută o întâlnire de lucru a șefului Executivului cu reprezentanți ai investitorilor, care va avea loc la Timișoara.

Ulterior, la ora 14:30, Ludovic Orban va participa la ceremonia de depunere a unei coroane de flori la Monumentul Eroilor Revoluției Române din Decembrie 1989, la Cimitirul Eroilor din Timișoara.

Ultimul eveniment programat pentru ziua de lucru a premierului este la ora 15:30, când Ludovic Orban va participa la ședința festivă organizată pentru a marca împlinirea a 30 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989

Evenimentul va avea loc la Sala Operei Naționale Române Timișoara.

30 de ani de la Revoluție

Prezența lui Ludovic Orban la Timișoara va avea loc în contextul în care acum 30 de ani străzile orașului erau răvășite de revoluția pornită de timișoreni împotriva regimului Ceaușescu și de represiunea brutală împotriva locuitorilor orașului.

Pe 20 decembrie 1989, coloane masive de muncitori au intrat în oraș. 100.000 de protestatari au ocupat Piața Operei – astăzi ”Piața Victoriei”- și au început să strige sloganuri anti-guvernamentale: ”Noi suntem poporul!”, ”Armata e cu noi!”, ”Nu vă fie frică, Ceaușescu pică!”.

Primul program politic al democrației

În foaierul Teatrului Național din Timișoara o serie de cetățeni vor crea Frontul Democratic Român, cu un Program politic în care se regăseau cererile celor aflați în Piață. Între timp, Emil Bobu și Constantin Dăscălescu au fost desemnați de Elena Ceaușescu să se întâlnească cu o delegație a protestatarilor.

Totuși, ei au refuzat să îndeplinească revendicările oamenilor și situația a rămas în mare parte neschimbată. Trebuie menționat faptul că Nicolae Ceaușescu nu se întorsese încă din vizita în Iran, pe 20 decembrie 1989.