Premierul australian Tony Abbott l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin că intenţionează să restaureze "gloria pierdută a ţarismului sau a Uniunii Sovietice", în timp ce premierul britanic David Cameron a denunţat o Rusie care agresează ţări mai mici decât ea, referindu-se la Ucraina.
 
NATO a confirmat în cursul acestei săptămâni temerile autorităţilor de la Kiev, potrivit cărora Rusia a mobilizat trupe şi echipamente militare în estul Ucrainei, controlat de rebelii proruşi, acuzaţii negate de Moscova.
 
Şi Rusia a acuzat vineri Misiunea de observatori a OSCE desfăşurată în Ucraina că susţine autorităţile de la Kiev în conflictul dintre forţele ucrainene şi separatiştii proruşi. Potrivit Ministerului rus de Externe, Misiunea de observatori a OSCE "a lăsat impresia că toate eforturile sale vizează acordarea de ajutor şi susţinere doar pentru una dintre părţile conflictului, şi anume pentru autorităţile de la Kiev".
 
Sâmbătă dimineaţa, preşedintele UE, Herman Van Rompuy, a declarat pentru presă că situaţia din Ucraina rămâne un subiect de "preocupare majoră".
 
Acesta este contextul în care cei mai importanţi lideri ai lumii au sosit la Brisbane, un oraş din estul Australiei unde Vladimir Putin a ajuns vineri seara, iar Barack Obama şi François Hollande sâmbătă dimineaţa.
 
Franţa întreţine de asemenea relaţii tensionate cu Rusia. Vineri, o sursă rusească "sus-plasată" citată de agenţia RIA Novosti a afirmat că Franţa are termen până la sfârşitul lui noiembrie să livreze prima navă de război de tip Mistral Rusiei, dacă nu vrea să se expună unor cereri "serioase" de compensaţii.
 
Premierul francez Manuel Valls a afirmat vineri seara că Franţa va lua decizii în mod suveran, "fără ca cineva să-i dicteze poziţia" în privinţa livrării controversate a două nave de tip Mistral Rusiei.
 
In cadrul summit-ului, preşedintele american Barack Obama va anunţa într-un discurs că ţara sa va oferi trei miliarde de dolari Fondului Verde al Naţiunilor Unite menit sa ajute ţările să lupte împotriva efectelor schimbărilor climatice.
Preşedintele american a devenit tot mai insistent în problema problema schimbărilor climatice, la câteva zile după ce Statele Unite au anunţat un acord inedit cu China în privinţa reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră.
 
Includerea problemelor privind mediul în comunicatul final al G20 nu este dorită de ţara gazdă, Australia, reticentă pe această temă. Australia vrea să se concentreze pe creşterea PIB-ului mondial, problema infrastructurii, subiectul energetic şi lupta împotriva optimizării fiscale agresive a multinaţionalelor şi evaziunii fiscale.
 
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a fost acuzat de "conflict de interese" în contextul dezvăluirilor referitoare la existenţa unui sistem de evaziune fiscală în timp ce era premier al Luxemburgului. Potrivit unor dezvăluiri, Luxemburgul a organizat un sistem de evaziune fiscală favorabil companiilor multinaţionale, scandalul fiind denumit "LuxLeaks" şi scoţând la iveală lucruri din perioada în care Jean-Claude Juncker era premier.
 
"Cred cu adevărat că trebuie să luptăm la nivel internaţional împotriva evaziunii fiscale", a răspuns Juncker, în contextul în care Australia a promis măsuri foarte dure în acest dosar.