Marina indoneziană a anunţat, duminică, că a găsit submarinul KRI Nanggala 402, care s-a ”scufundat” miercuri în largul Insulei Bali. Submarinul a fost găsit rupt în trei. De asemenea, marina a confrmat că cei 53 de membri ai echipajului au fost găsiți decedați relatează AFP, transmite news.ro

Potrivit sursei, submarinul, dat dispărut miercuri, s-a rupt în trei. Acesta a fost găsit pe fundul mării, la 850 de metri adâncime, în largul Insulei Bali, a anuţat şeful Statului Major al Marinei Yudo Margono.

Comandantul forţelor armate indoneziene Hadi Tjahjanto a confirmat în faţa presei că ”toți cei 53 de membriai echipajului au murit”.

Preşedintele indonezian Joko Widodo a prezentat condoleanţe familiilor celor 53 de membriai echipajului KRI Nanggala-402, un submarin de fabricaţie germană, dat în folosinţă în urmă cu 44 de ani, relatează Reuters.

„Forțele terestre și marina au schimbat statutul submarinului KRI Nanggala 402 de la dispărut în scufundat. Toţi indonezienii ne exprimăm profundele regrete pentru această tragedie, în special pentru familiile echipajului de pe submarin”, a declarat preşedintele.

Toți membrii echipajului au murit

Submarinul KRI Nanggala 402 a dispărut în 23 aprilie și a declanșat o amplă operațiune internațională de căutare și salvare. Pe 24 aprilie, echipele de căutare din Indonezia au găsit resturi ale submarinului, inclusiv părți dintr-o placă de torpilă, o sticlă cu ulei despre care se crede că ar fi folosită pentru a unge periscopul  submarinului. La scurt timp după, autoritățile au anunțat că submarinul a fost găsit la aproximativ 800 de metri adâncime, dincolo de raza de supraveţuire a submarinului Nanggala.

Echipajul nu a dat niciun semn de viaţă de miercuri, când se pregătea în vederea testării unei torpile, în cadrul unor exerciţii militare. ”Pe baza probelor culese, putem spune că KRI Nanggala s-a scufundat şi că toţi membrii echipajului au murit”, a anunţat mareşalul Hadi Tjahjanto.

Presupusa cauză a naufragiului este o implozie provocată de faptul că submarinul a coborât mai mult de adâncimea maximă de 500 de metri pe care o putea suporta prin fabricație.

Submarinul KRI Nanggala-402 a dispărut când se afla la aproximativ 100 de kilometri de insula Bali, miercuri dimineață. Șase nave de război, un elicopter și 400 de oameni sunt implicați în operațiunea de căutare. Singapore și Malaezia au trimis nave pentru a sprijini operațiunea, iar SUA, Australia, Franța și Germania și-au oferit ajutorul.

Submarinul indonezian, de fabricație germană, efectua un exercițiu când a întrerupt comunicarea. “Cunoaștem zona, însă apa este foarte adâncă”, a declarat pentru agenția AFP amiralul Julius Widjojono. Potrivit unor informații, comunicarea s-a întrerupt după ce submarinul primise permisiunea de a coborâ la o adâncime mai mare.

Marina indoneziană a anunțat că o pată de petrol descoperită în zona unde submarinul ar fi coborât în adâncuri indică o posibilă defecțiune la rezervorul de combustibil, dar ar putea fi și un semnal transmis de echipaj.

Submarinul dispărut este unul dintre cele cinci deținute de Indonezia. A fost fabricat în Germania, în anii ’70, și modernizat în Coreea de Sud, în 2012.

Acesta este primul submarin pierdut vreodată de Indonezia.