Unele dintre aceste tancuri şi vehicule – suficiente pentru a dota o brigadă de blindate – ar putea fi amplasate în Polonia, România sau ţările baltice, potrivit general-locotenentului Ben Hodges, comandantul forţelor americane din Europa.

El a precizat că prima propunere legată de staţionarea unei brigăzi americane în Europa a fost făcută în urmă cu doi ani, înainte de declanşarea crizei ucrainene. Ceea ce înseamnă că o unitate de blindate americane era deja 'pe ţeavă' pentru a veni în Europa mai devreme în acest an, când a fost necesară pe fondul măsurilor americane menite să îi liniştească pe aliaţii europeni îngrijoraţi de criza ucraineană, a continuat responsabilul.

În opinia lui Hodges, există riscul ca separatiştii proruşi din estul Ucrainei să lanseze o nouă ofensivă odată cu venirea primăverii, cu toate că Rusia neagă orice activitate agresivă. În context, generalul a explicat că se aşteaptă ca măsurile americane, ce includ un program extins de exerciţii, să continue în următorii doi ani.

El a motivat intenţia Washingtonului de a staţiona vehicule blindate în Europa prin necesitatea de a consolida flancul estic al Europei în caz de urgenţă. 'Spre sfârşitul lui (…) 2015, vom reuşi să transportăm tot echipamentul necesar pentru a forma o brigadă de blindate. Aceasta presupune trei batalioane plus un escadron de recunoaştere, instalaţii pentru artilerie şi ingineri. Toate vor fi staţionate în Europa', a declarat Hodges. 'Vorbim despre aproximativ 150, poate 160, de tancuri de tip M1, precum şi vehicule de luptă de tip M2 Bradley şi 24 de piese de artilerie cu autopropulsie', a adăugat el.
Sursa: Agerpres

Te-ar putea interesa și: