În prima jumatate a anului trecut, exporturile americane de gaze în Europa au crescut cu 58%.

 Chiar la jumătatea anului trecut, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi preşedintele american Donald Trump au decis să consolideze cooperarea strategică dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană în domeniul energiei. Tot atunci, Uniunea Europeană a dat asigurări că va importa mai mult gaz natural din Statele Unite.

Numai în octombrie anul trecut aproape un sfert din gazul natural lichefiat din Statele Unite a ajuns pe pieţele europene. O lună în care a fost înregistrat de altfel şi cel mai mare volum de export către Uniunea Europeană, aproape 600 de milioane de metri cubi,  inormează Digi24.

Chiar dacă păre  o lovitură puternică pentru Rusia, America  mai are până să depășească țara lui Putin, care este încă un mare obstacol în regiune. Rusia a fost şi anul trecut cel mai mare furnizor de gaze naturale către Uniunea Europeană. Peste 75% din exporturile de gaze naturale ale Rusiei au ajuns în statele membre. Rusia are un avantaj aici. Gazele ruseşti sunt livrate pe continent de către compania de stat Gazprom, prin intermediul conductelor, aşa că au parte de costuri de transport mai mici, de infrastructură, dar şi de ofertă comparativ mai bună decât cea a Statelor Unite.

Pe lângă conducta Nord Stream şi versiunea sa extinsă, Nord Stream 2, care leagă Rusia de Europa prin Marea Baltică, Gazprom construieşte în prezent şi conducta TurkStream pentru exportul de gaze din Rusia prin Marea Neagră către Turcia şi sud-estul Europei.

Chiar și așa, SUA ar putea câștiga acest ,,razboi”, doar se concentrează pe o diversitate a surselor de aprovizionare şi pe stabilitatea preţurilor pentru a deveni un exportator competitiv şi nu pe interesele geopolitice.