Departamentul apreciază că ‘extinderea continuă a activităţilor nucleare ale Iranului este inacceptabilă’, iar ‘şantajul nuclear este una din cele mai mari ameninţări pentru pacea şi securitatea internaţională’, se arată într-un comunicat preluat de dpa.

„Aşa cum a spus deja preşedintele Trump anul acesta, nu i se va permite niciodată Iranului să devină o putere nucleară”, reaminteşte documentul citat.

La începutul lunii martie, Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA) a informat că Teheranul blochează accesul experţilor internaţionali la posibile activităţi nucleare secrete în două locuri. Organizaţia cu sediul la Viena a consemnat de asemenea că Iranul şi-a mărit stocul de uraniu îmbogăţit peste limita convenită cu puterile internaţionale prin acordul din 2015.

Ce urma să facă acordul?

Acordul ar fi trebuit să limiteze programul nuclear iranian, pentru a nu permite înarmarea atomică. Anul trecut, după ce Statele Unite s-au retras unilateral din acord şi au reintrodus sancţiunile împotriva Iranului, Teheranul a început să încalce mai multe prevederi ale înţelegerii. În ianuarie anul acesta, iranienii au anunţat că programul lor nuclear nu mai este restricţionat în niciun fel.

Regatul Unit, Franţa şi Germania au reacţionat declanşând procedurile de reglementare a disputelor prevăzute în acord, care ar putea duce la reluarea sancţiunilor adoptate şi ulterior suspendate de Consiliul de Securitate al ONU.

Se pare că cele trei puteri europene au insistat însă că încearcă să menţină înţelegerea cu Iranul, semnată în 2015 şi de Rusia şi de China.