SUA vor desfăşura prin rotaţie până la 5.500 de soldaţi în Polonia, în baza unui acord încheiat cu Varşovia privind statutul lor în ţară, a anunţat luni Pentagonul, confirmând un anunţ al ministrului polonez al apărării, citat de AFP.

SUA şi Polonia şi-au încheiat negocierile privind un acord de cooperare în materie de apărare care defineşte „cadrul legal, infrastructurile şi o împărţire echitabilă a sarcinilor”, a spus ministrul american al apărării, Mark Esper, citat într-un comunicat.

Soldații nu vor fi însoţiţi de familii

Acest acord „va permite sporirea cu circa 1.000 de persoane a prezenţei militare prin rotaţie”, a adăugat el, subliniind că aceste trupe „se vor adăuga celor 4.500 de militari americani deja desfăşuraţi prin rotaţie în Polonia”.

Soldaţii nu vor fi cantonaţi aici permanent şi nu vor fi deci însoţiţi de familii, ceea ce ar fi implicat infrastructuri mai complexe, în special în termeni de sănătate şi de educaţie, şi deci locuri de muncă pentru populaţia locală.

NATO a promis Rusiei în 1997 să nu stabilească baze militare în fostul bloc de Est. SUA consideră însă că anexarea Crimeei de către Moscova şi conflictul care continuă în Ucraina le-au eliberat de această promisiune, notează France Presse.

Anexarea Crimeei de către Federația Rusă se referă la un proces politic, care a avut loc în 2014, prin care Peninsula Crimeea, la acel timp parte a Ucrainei, a intrat sub controlul Rusiei și a fost integrată ca doi subiecți federali – Republica Crimeea și orașul federal Sevastopol.

Anterior Rusia a semnat tratatul de frontieră cu Ucraina și Memorandumul de la Budapesta prin care garanta integritatea teritorială a Ucrainei.

Neînțelegeri în legătură cu Germania

Procesul a stârnit multe controverse și este considerat de către UE, G7, OSCE, NATO si ONU drept o anexare ilegală, care a început ca urmare a intervenției Rusiei în Republica Autonomă Crimeea și în orașul Sevastopol, diviziuni administrative ale Ucrainei, și după ce autoritățile locale nerecunoscute și-au declarat independența față de Ucraina și au organizat un referendum, sub ocupație militară rusă, referendum nerecunoscut și considerat ilegal de guvernul de la Kiev și de comunitatea internațională.

Ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a anunţat vineri că „cel puţin o mie de noi soldaţi” americani vor fi desfăşuraţi în Polonia.

Mark Esper a anunţat săptămâna trecută retragerea a circa 12.000 de militari din Germania, prezentând acest proiect drept o necesitate strategică, însă fiind curând contrazis de preşedintele Donald Trump, care s-a declarat gata să revină asupra deciziei dacă Berlinul îşi creşte contribuţia financiară la NATO.