Țara ar putea avea un bombardier invizibil dotat cu focoase nucleare în cel mult 10 ani. Documentul citat mai sus confirmă investițiile uriașe ale Chinei în sistemul militar și faptul că Beijingul își construiește o armată capabilă să intervină oriunde în lume. Experții americani susțin chiar că armata chineză își antrenează piloții pentru misiuni care ar putea viza teritoriul SUA.

Avioane invizibile, încă un portavion, un buget militar tot mai mare, efective mai suple. Aşa arată noua armată a Chinei.

”Armata Populară Chineză a fost cunoscută multă vreme nu prin superioritatea sa tactică sau tehnologică, ci prin forţa imensă a efectivelor sale armate. În timpul războiului din Coreea, peste un milion de soldaţi ca aceştia imortalizaţi aici la graniţa chinezo-nord-coreeană, au forţat retragerea armatei americane„, a declarat Matt Rivers, corespondent CNN, citat de Digi24.ro.

Vremurile acelui război au apus însă de multă vreme. Acum, Beijingul investeşte masiv în cele mai noi tehnologii. Noul avion invizibil, menit să concureze aparatele americane F22 şi F35, a fost prezentat public anul trecut. De unde atâţia bani?

Matt Rivers, corespondent CNN: Beijingul face toate astea prin sporirea cheltuielilor militare şi prin prioritizări. Cu peste 200 de miliarde de dolari anual, şi această sumă va creşte, China are al doilea buget militar din lume. Dar au redus din costuri, prin reducerea efectivelor cu 300.000 de soldaţi, iar aceşti bani au fost redirecţionaţi. Totul face parte din proiectul unei viitoare Chine, capabilă să-şi desfăşoare arma departe de graniţele Chinei şi intrarea în competiţie cu SUA, nu numai în Asia, ci peste tot.

Un alt pas important este prima bază militară din afara ţării, plasată în Djibouti, punct esenţial de control între Marea Roşie şi Oceanul Indian. Chiar şi în aceste condiţii, Beijingul este departe de a concura cu Washingtonul la nivel global. Experţii militari spun că avionul invizibil al chinezilor este net inferior modelelor americane. Cât priveşte portavioanele, Beijingul deţine două, dintre care unul singur este complet funcţional. Americanii au 10 şi vor să mai facă încă 10. În plus bugetul militar al SUA e mai mult decât dublu faţă de cel al Chinei, iar Washingtonul are sute de baze în toată lumea.

”China este conştientă că se află mult în urma Statelor Unite, dar Beijingul pare horărât să reducă decalajul.”, a mai spus Rivers.

Pentagonul este preocupat în special de programul militar nuclear al Beijingului, care urmăreşte să deţină o capacitate triplă de lansare a unor bombe nucleare, de la sol, din mare şi din aer.