În decembrie, expansiunea producţiei industriale a fost peste aşteptări, vremea neobişnuit de rece majorând cererea pentru combustibilul necesar încălzirii locuinţelor, dar industria de prelucrare a înregistrat un avans slab, de 0,1%, deşi este a patra lună consecutivă de creştere. Industria extractivă a înregistrat o expansiune de 1,6%, în urma majorării cantităţilor de ţiţei şi gaze naturale extrase. 

Producţia industrială a crescut luna trecută cu 0,9%, după un declin de 0,1% în noiembrie, a anunţat miercuri Rezerva Federală a SUA. Analiştii se aşteptau la un avans de 0,4% în decembrie. 

În ultimele trei luni din 2017, producţia industrială a crescut în ritm anual cu 8,2%, cel mai semnificativ avans din trimestrul doi din 2010. 

Expansiunea este sprijinită de întărirea economiei mondiale şi de deprecierea dolarului, care face exporturile SUA mai competitive faţă de cele ale principalilor parteneri comerciali ai statului nord-american. 

Un studiu recent arată o accelerare a activităţii fabricilor în decembrie, noile comenzi înregistrând cel mai semnificativ avans din ianuarie 2004. 

Economia americană a înregistrat o evoluţie uşor sub aşteptări în trimestrul trei din 2017, deşi este cel mai rapid ritm de creştere din perioada iulie-septembrie 2014. Departamentul american al Comerţului a dat publicităţii luna trecută a treia estimare cu privire la evoluţia PIB-ului în perioada iulie-septembrie 2017, conform căreia economia americană a înregistrat o creştere de 3,2% în ritm anual (faţă de 3,3% previzionată anterior), după un avans de 3,1% în trimestrul doi din 2017. Economiştii se aşteptau la o expansiune de 3,3% în trimestrul trei din 2017. 

Este pentru prima dată din 2014 când economia SUA a înregistrat o expansiune de 3% sau mai mult timp de două trimestre consecutiv. 

Analiştii se aşteaptă la o evoluţie bună a economiei americane şi în 2018, după ce Congresul a adoptat, miercuri, marea reformă fiscală promisă de preşedintele SUA, Donald Trump. 

Republicanii insistă că acest pachet de reduceri de taxe pentru companii, IMM-uri şi persoane fizice va stimula creşterea economică şi crearea de locuri de muncă. În schimb, democraţii, care se opun în unanimitate proiectului legislativ, susţin că reforma fiscală avantajează corporaţiile şi persoanele înstărite, va majora datoria SUA cu 1.500 de miliarde de dolari în următorul deceniu şi va adânci şi mai mult inegalităţile dintre bogaţi şi săraci. 

AGERPRES